Τοπικά

Στο Τσαλαπάτα το ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε χώρο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, θα στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διαθέτει πλούτο σε τεκμήρια από έγγραφα, βιβλία, μέχρι και οπτικοακουστικό υλικό. Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη ορίσει μια επιτροπή που ασχολείται επισταμένα με το θέμα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος τόνισε πως «ήδη έχουμε αποκτήσει ένα χώρο στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, όπου θα στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου. Μας παραχωρήθηκε ήδη η συλλογή του πρώην πρύτανη κ. Λαζαρίδη, αλλά μπορεί να έρθουν και συλλογές, από άλλους καθηγητές. Πρόκειται για ένα ισόγειο χώρο πολλών τετραγωνικών μέτρων. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για ερευνητές και άλλους και σύντομα θα αποκτήσει και έναν κανονισμό λειτουργίας».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει ήδη πλούσιο υλικό από διάφορα τεκμήρια, τα οποία σταδιακά ψηφιοποιούνται. Ως γνωστόν έχει παραχωρηθεί το πολύ σημαντικό ιστορικό αρχείο του πρώην πρύτανη κ. Παντελή Λαζαρίδη, που δίνει αίγλη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος.

«Έχουμε πολλά τεκμήρια, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος του ιστορικού αρχείου και θα ψηφιοποιηθούν, όπως είναι το ιστορικό αρχείο του πρώην πρύτανη κ. Παντελή Λαζαρίδη, το διοικητικό αρχείο, το αρχείο Ματσάγγου, βίντεο και φωτογραφίες από την ίδρυση του Ιδρύματος και άλλο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό», τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, που έχει δημιουργηθεί για το ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου και πρόσθεσε πως «η ψηφιοποίηση του αρχείου θα διαρκέσει αρκετό χρόνο. Έγινε, όμως η αρχή και θα συνεχιστεί. Άλλωστε όλα τα ιστορικά αρχεία ξεκινούν αρχικά με το υλικό του κάθε Πανεπιστημίου, το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίζεται».
Η κ. Λαλιώτου σημείωσε πως «αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται στον χώρο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα οι εργασίες διαρρύθμισης, που πιστεύουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί. Από τον Σεπτέμβριο ο χώρος θα είναι διαμορφωμένος και προσβάσιμος στους ερευνητές και σε άλλους επιστήμονες».
Αναφορικά με τη μορφή που θα έχει ο χώρος, η ίδια επισήμανε πως «θα υπάρχουν κάποιες προθήκες με τα βιβλία και φυσικά αντικείμενα, αλλά και τραπέζια, όπου οι ερευνητές θα μπορούν να μελετούν, τα τεκμήρια που θέλουν. Τα αρχεία θα βρίσκονται σε άλλο σημείο του Πανεπιστήμιου και όταν κάποιος ερευνητής θελήσει να μελετήσει κάποιο τεκμήριο, θα μεταφέρεται στο Ιστορικό Αρχείο. Παράλληλα εκεί θα πραγματοποιούνται και διάφορες άλλες εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Για παράδειγμα θα μπορούν να γίνονται ομιλίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέτοιο χώρο στο κτίριο Τσικρίκη και θα αποκτήσουμε και ακόμη έναν».

Στο συγκρότημα Τσαλαπάτα βρίσκεται και η Επιτροπή Ερευνών, οπότε σε συνδυασμό και με το Ιστορικό Αρχείο που θα στεγάζεται εκεί, το Πανεπιστήμιο δημιουργεί σταδιακά μια κοιτίδα έρευνας, πολιτισμού και γνώσης.
Το ενδιαφέρον είναι πως το Πανεπιστήμιο, μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ» έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς ένα από τα επιμέρους προγράμματα έχουν αποκλειστικό θέμα το ιστορικό αρχείο.

Ημερίδα Ερευνητικής Δραστηριότητας της Πολυτεχνικής Σχολής
H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει την 6η Ημερίδα Ερευνητικής Δραστηριότητας, την Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρες 9:30-17:30 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην ημερίδα, θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά αποτελέσματα των διδακτορικών διατριβών και ερευνητικών έργων, που εκπονούνται στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών.

Επιμορφωτικά προγράμματα για την υγεία
Η Σχολή Διά Βίου Μάθησης (Σ.Δ.Β.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υλοποιήσει νέα επιμορφωτικά προγράμματα με τίτλους: «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», «Marketing Ιδιωτικών Ιατρείων και Φαρμακείων», «Οικονομική και Διοικητική Υποστήριξη Ιατρείου-Φαρμακείου».
Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε φοιτητές και απόφοιτους κτηνιατρικών-ιατρικών-οδοντιατρικών τμημάτων και σχολών, φοιτητές και απόφοιτους φαρμακευτικών σχολών, απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, απόφοιτους λυκείου με συναφή εμπειρία (πχ. γραμματείς ιατρείων, βοηθούς φαρμακείων), σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και συναφών τμημάτων ΙΕΚ όπως και ιατρικούς επισκέπτες.
Βασικός στόχος των προγραμμάτων είναι η εξοικείωση και εμβάθυνση των συμμετεχόντων με τις έννοιες της διαχείρισης, καινοτομίας, δημοσίων σχέσεων αλλά και οικονομίας, ενώ δίνει έμφαση στην απαραίτητη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη διαχείριση της εικόνας στο διαδίκτυο (ιστότοποι και social media).
Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τον Ιούνιο του 2018 και διάρκεια ένας μήνας. Η περίοδος εγγραφών λήγει στις 31 Μαΐου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.learning.uth.gr ή μέσω social media Σχολή Διά Βίου Μάθησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το