Τοπικά

Αυθαίρετες κατασκευές και εικόνες ντροπής στο διατηρητέο Κοιμητήριο Ταξιαρχών

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, που έγινε η τελευταία καταγραφή της «Θ» στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι εικόνες δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να αποτελούν ντροπή για την πόλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που το έχουν εγκαταλείψει.

Οι «λόφοι» με μπάζα από διαλυμένους τάφους βρίσκονται στη θέση τους… Χόρτα και θάμνοι που έχουν θεριέψει και καλύπτουν όλο τον χώρο. Η Εφορεία Nεωτέρων Μνημείων καταγράφει στα έγγραφά της σειρά από αυθαιρεσίες, ενώ η Διεύθυνση Υγείας είναι απούσα, σύμφωνα με τους περιοίκους, που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση. Με έγγραφά της στο Δήμο Βόλου η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ζητάει να σταματήσουν αυθαιρεσίες και να επανέλθει το Κοιμητήριο στην κατάσταση που βρισκόταν, όταν κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Αρχικά σε αυτοψία της υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι στο πίσω μέρος του ιερού ναού και εφαπτόμενη στο ιερό έχει κατασκευαστεί τσιμεντένια σκάλα, στην οποία έχουν εναποτεθεί οστεοθήκες. Κανένα έγγραφο δεν κατατέθηκε, για το αν ζητείται άδεια για το κατασκεύασμα και απαιτήθηκε να μεταφερθούν οι οστεοθήκες στο οστεοφυλάκιο. Οι φωτογραφίες ωστόσο, αποδεικνύουν πως η αυθαίρετη κατασκευή και τα οστεοφυλάκια σε κοινή θέα, βρίσκονται στη θέση τους.

Η Εφορεία ζήτησε να απομακρυνθεί και η μπάρα, που έχει τοποθετηθεί μπροστά στην είσοδο του Νεκροταφείου, καθώς τοποθετήθηκε χωρίς καμία έγκριση και να υποβληθεί μελέτη για τη γενική διαμόρφωση του χώρου της εισόδου, με μέτρα παρεμπόδισης της διέλευσης τροχοφόρων και παράλληλη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Οστεοθήκες σκόρπιες και σε εξωτερικούς χώρους, χορτάρια και τετράποδα γίνονται ένα πράγμα, σωροί από χώματα και σπασμένα μάρμαρα, μνημεία που αν για λίγο ακόμα μείνουν χωρίς συντήρηση και προσοχή, θα πάψουν να υπάρχουν, σπασμένα γλυπτά και μαρμάρινες γλάστρες ατάκτως ερριμένες κι ανάμεσα σ’ όλα αυτά άνθρωποι, που έρχονται να τιμήσουν, να θυμηθούν ή και να κλάψουν.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας κινητοποιήσει», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Γαργάλας. Έχει ήδη ψηφιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του μηχανικού κ. Γιάννη Πολυμενίδη για παρεμβάσεις και διαμορφώσεις με συγκεκριμένο τύπο και επιλογές υλικών στην κατεύθυνση ανάδειξης του χώρου ως μουσειακού και πάρκου μνήμης, ιστορίας και περιπλάνησης, αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Όπως επισημαίνει και ο δημοτικός σύμβουλος, «τα πάντα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας γνωρίζουν άραγε τι συμβαίνει σε μια γωνιά, που έτσι κι αλλιώς, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να «φωνάξει» δυνατά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Αν όχι, που ενδεχομένως το καταλαβαίνω σ’ έναν βαθμό, καλό θα είναι να επιληφθούν. Πριν είναι αργά, είτε για τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του τόπου, είτε για τη Δημόσια Υγεία», σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το