Οικονομία

Στο τραπέζι οι 120 δόσεις προς την Εφορία – Οι προϋποθέσεις ένταξης

Tις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ρύθµισης των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση βάζουν οι ιθύνοντες του φορολογικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Αµέσως µετά την ολοκλήρωση του δεύτερου µεταµνηµονιακού ελέγχου µε την οριστικοποίηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωµένων νοικοκυριών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης την πρότασή της για τη νέα ρύθµιση οφειλών προς την Εφορία.

Αν και η στάση των θεσµών σε µια τέτοια προοπτική είναι αρνητική -όπως έχει αποτυπωθεί και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, η κυβέρνηση ετοιµάζει µια ειδικού τύπου ρύθµιση, η οποία θα της επιτρέπει να επιχειρηµατολογήσει ότι δεν θα αποτελέσει πλήγµα για την κουλτούρα πληρωµών των φορολογουµένων.
Στο πλαίσιο αυτό η ρύθµιση που ετοιµάζει το υπουργείο Οικονοµικών: θα είναι απολύτως διακριτή από αυτήν που έρχεται για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, δηλαδή θα έχει διαφορετικές προϋποθέσεις και κριτήρια ένταξης, ενώ θα θεσπιστεί και σε άλλο χρόνο, δεν θα είναι τυφλή και οριζόντια.

Θα προβλέπει αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν, προκειµένου να ενταχθούν µόνο όσοι έχουν πραγµατική αδυναµία αποπληρωµής οφειλών σε λίγες δόσεις,

θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθµού των δόσεων της πάγιας ρύθµισης από τις 12 που είναι σήµερα σε έως και 48, σε ειδικές περιπτώσεις θα µπορούν φορολογικές οφειλές να ρυθµιστούν σε έως και 120 δόσεις,

θα µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση φορολογικές οφειλές έως και το τέλος του 2017,

προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθµιση θα είναι η εξόφληση των φορολογικών οφειλών του 2018 ή η πιστή τήρηση της ρύθµισης των 12 δόσεων για αυτές τις οφειλές.

Τη ρύθµιση περιµένουν ως «µάννα εξ ουρανού» εκατοµµύρια φορολογούµενοι. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση:

οι νέες ληξιπρόθεσµες οφειλές ανήλθαν στο τέλος του 2018 στα 10,94 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,25 δισ. ευρώ σε σχέση µε τον Νοέµβριο, οι νέες ληξιπρόθεσµες οφειλές καθαρά φορολογικού χαρακτήρα ανήλθαν τον περασµένο ∆εκέµβριο στα 9,148, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,21 δισ. ευρώ σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Κατά κύριο λόγο έµειναν απλήρωτοι φόροι, όπως ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιµα, ΦΠΑ και φόρος εισοδήµατος νοµικών προσώπων, οι φορολογούµενοι που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν τον ∆εκέµβριο σε 4,06 εκατ., παρουσιάζοντας µείωση σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, λόγω κυρίως της ένταξης φορολογουµένων στην πάγια ρύθµιση οφειλών των 12 δόσεων, οι φορολογούµενοι εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει λάβει µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθαν τον ∆εκέµβριο στο 1,16 εκατ. Σε σχέση µε τον Νοέµβριο ο αριθµός αυτός σηµείωσε αύξηση κατά 5.702 οφειλέτες, το 2018 η ΑΑ∆Ε εισέπραξε από κατασχέσεις και ρυθµίσεις, δηλαδή έσοδα από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσµες οφειλές, περίπου 5,5 δισ. ευρώ, οι συνολικές νέες και παλαιές ληξιπρόθεσµες οφειλές ανήλθαν σε 104,365 δισ. ευρώ, 18,109 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, αφήνοντας ένα «καθαρό» µε πιθανότητες είσπραξης χρέος ύψους 86,256 δισ. ευρώ.

Προστασία από τις κατασχέσεις
Οι φορολογούµενοι έχουν στη διάθεσή τους µια σειρά από επιλογές προκειµένου να περιορίσουν ή και να µηδενίσουν τις πιθανότητες να επιβληθούν εναντίον τους κατασχέσεις για οφειλές προς την Εφορία. Πιο συγκεκριµένα οι οφειλέτες µπορούν: να προχωρήσουν στη ρύθµιση µιας φορολογικής ή ασφαλιστικής οφειλής µε την πάγια ρύθµιση των 12 έως 24 δόσεων πριν ακόµη αυτή καταστεί ληξιπρόθεσµη.

Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά µέσω του Taxisnet και ενεργοποιείται εφόσον ο φορολογούµενος καταβάλει την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή της αίτησης, να προχωρήσουν στη ρύθµιση της φορολογικής ή ασφαλιστικής οφειλής µε την πάγια ρύθµιση, ακόµη και αν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσµη. Με την ενεργοποίηση της ρύθµισης -συνήθως- αποφεύγονται οι κατασχέσεις και άλλα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, να πληρώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήµατα ποσά έναντι οφειλής που δεν είναι ρυθµισµένη.

Αυτή η θετική για το δηµόσιο ταµείο «συµπεριφορά» του οφειλέτη σταθµίζεται θετικά από τα δικαστικά τµήµατα των Εφοριών και συνήθως καθυστερεί έως και ακυρώνει τη λήψη µέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον του, να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής µε τη χρήση των προγραµµάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών οι τράπεζες. Τα προγράµµατα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως και 12 άτοκες µηνιαίες δόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς αν δεν πληρωθεί έγκαιρα κάποια δόση, τότε τοκίζεται µε τα τσουχτερά επιτόκια των πιστωτικών καρτών που ξεπερνούν ακόµη και το 15%, να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασµό µέσω του Taxisnet. Κάθε φορολογούµενος δικαιούται να δηλώσει έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασµό στον οποίο ποσό έως 1.250 ευρώ προστατεύεται µηνιαίως.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το