Ελλάδα

Στο τραπέζι ο επανυπολογισμός των συντάξεων

sintaxeis

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει δομικές αλλαγές για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο πήχης των μειώσεων στις συντάξεις μπαίνει κατ’ αρχάς στα 1.000 ευρώ, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο της ψήφισης των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, έρχεται «βαρύ» πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που θα ανατρέπει σειρά ευνοϊκών διατάξεων του πρόσφατου νόμου Στρατούλη και θα ανοίγει μια σειρά από άλλα ακανθώδη θέματα, καθώς οι δανειστές ζητούν σταδιακή αύξηση και του χρόνου ασφάλισης στα 40 χρόνια για έξοδο στα 62, ενώ θέλουν επανεξέταση της δυνατότητας κατηγοριών εργαζομένων να απαλλάσσονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας επειδή εντάσσονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

«Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ», είπε χθες ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις του επανέλαβε πως «δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις. Η αναγκαία από το Μνημόνιο δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος». Το πόρισμα της επιτροπής σοφών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσα από τη γενική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού να «εξουδετερώσει» μνημονιακές δεσμεύσεις όπως η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η απομείωση των κατώτατων συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αλλά και οι διατάξεις που θα ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων.

Το πόρισμα

Αν και το πόρισμα αναμένεται να αποτυπώνει τρία σενάρια, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι εκείνο που προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού για όλους, ενοποίηση κύριας και επικουρικής, ενοποίηση Ταμείων και κανόνων για εισφορές – παροχές, εθνική σύνταξη από τη φορολογία και ανταποδοτική με βάση τις εισφορές. Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για κατακερματισμένο και άνισο Ασφαλιστικό που έχει καταστεί «πλήρως μη βιώσιμο». Η μεταρρύθμιση είπε θα εισαγάγει ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο τραπέζι είναι και ο επανυπολογισμός συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με προστασία στις αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ.

Μέχρι αυτά να γίνουν δεκτά από τους δανειστές, έρχεται το επόμενο σκληρό πακέτο με τα προαπαιτούμενα, που ανατρέπει ευνοϊκές διατάξεις πρόσφατα ψηφισμένες, οι οποίες:

  • επανέφεραν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες (κυρίως ομογενείς)
  • επέτρεπαν σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που χρωστάνε μέχρι και 50.000 ευρώ στο Ταμείο τους να πάρουν σύνταξη συμψηφίζοντας οφειλές
  • επέτρεπαν σε μηχανικούς, υγειονομικούς και δικηγόρους του ΕΤΑΑ να πέφτουν ασφαλιστικές κλάσεις ώστε να πληρώνουν μειωμένες εισφορές
  • έδιναν τη δυνατότητα σε Ταμεία να καλύπτουν ελλείμματα από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να περιλαμβάνεται και η σταδιακή αύξηση του απαιτούμενου ασφαλιστικού χρόνου εκτός από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, ώστε από 1/1/2022 όλοι να βγαίνουν μόνο στα 62 με 40 χρόνια (για πλήρη), αν όχι στα 67. Θίγονται περίπου 100.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ή 37ετία, με μικρότερο όριο ηλικίας από το γενικό. Οι δανειστές ζητούν και την επανεξέταση της εξαίρεσης από την αύξηση των ορίων ηλικίας μιας σειράς ασφαλισμένων στο Δημόσιο με καθεστώς βαρέων που εργάζονται σε Δήμους, την αναδρομική εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από 1/1/2015 και στο Δημόσιο κ.ά.

ΔΝΤ
«Κούρεμα» συντάξεων

Νέο μεγάλο «κούρεμα» στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Την ίδια ώρα το Ταμείο κάνει λόγο και για «μαχαίρι» στις δαπάνες για την υγεία.

Σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε στη Λίμα του Περού, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το