Οικονομία

Στο τραπέζι η κατάργηση των αντιμέτρων αν δεν μειωθούν οι συντάξεις

Εύκολη λύση για να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων δεν υπάρχει. Όποια και αν θα είναι η τελική λύση, η κυβέρνηση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και το μόνο που μένει να φανεί είναι το ποιοι θα βγουν χαμένοι. Το κυρίαρχο σενάριο που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει την ταυτόχρονη κατάργηση μέτρων και αντίμετρων για το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι δεν καταργηθεί η προσωπική διαφορά από τη μία αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν και πλήθος μέτρων ανακούφισης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων από την άλλη. Μη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών σημαίνει ότι θα προχωρήσει κανονικά περικοπή των συντάξεων με τα «θύματα» να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ενώ η αναβολή των περικοπών για τουλάχιστον έξι μήνες, συνεπάγεται και παράταση της αβεβαιότητας για τους συνταξιούχους και αναβολή των «θετικών μέτρων» για τις υπόλοιπες ομάδες.

Το ποσό των τουλάχιστον 2 δις. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί να εξοικονομήσει ο ΕΦΚΑ από την περικοπή των συντάξεων είναι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί από τα υπερπλεονάσματα. Άλλωστε, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση δεν θέτει τέτοιο ζήτημα. Η βασική γραμμή ορίζει κατάργηση των μέτρων, κατάργηση και των αντίμετρων. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εκπροσώπους των θεσμών και τις αγορές καθώς, σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα πράγματα είναι οριακά.

Μη ενεργοποίηση των αντίμετρων σημαίνει πρακτικά:
1. Ότι δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων

2. Ότι δεν θα δημιουργηθούν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Το συγκεκριμένο μέτρο υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στις περίπου 30.000 οικογένειες οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βάλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν τα τροφεία.

Ότι δεν θα υλοποιηθούν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προγραμματισμός μιλάει για επενδύσεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στο σκέλος της ενέργειας. Ειδικά στο θέμα των δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση σε πιθανή
4. Ότι δεν θα επιδοτηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους συνταξιούχους για τους οποίους προγραμματίζεται ακόμη και μηδενισμός της συμμετοχής στα φάρμακα.

5. Ότι δεν θα προχωρήσουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη μείωση της ανεργίας. Άλλο ένα κρίσιμο μέτωπο υπό την έννοια ότι η μείωση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για την μεταμνημονιακή περίοδο.
6. Ότι δεν θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και το οποίο αφορά στην ενίσχυση με τουλάχιστον 70 ευρώ μηνιαίως των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα τα οποία είτε αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο είτε καταβάλλουν ενοίκιο για την κάλυψη των βασικών τους στεγαστικών αναγκών.

Φωτό: αρχείου
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το