Ελλάδα

Στο ΣτΕ επιχειρηματίας της Μυκόνου, για ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ

holiday - aegean island

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα επιχειρηματίας της Μυκόνου και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως είναι γνωστό, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι η επίμαχη υπουργική με την οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ στα 6 αυτά νησιά είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται και άλλες διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 43 και 78, καθώς και ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το