Οικονομία

Λαγκάρντ: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο

lagarde

Τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, έθεσε επί τάπητος η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε την ανάγκη πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Για την υλοποίηση αυτών των όρων-στόχων. Το Ταμείο συναντά εμπόδια από την Αθήνα, και τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Λίμα του Περού, η κ. Λαγκάρντ είπε:

«Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα με το οποίο ζητά τη στήριξη του ΔΝΤ και ένα πρόγραμμα. Και έχουμε υποδείξει πως αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο πόδια. Το πρώτο πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εισαχθούν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και να εφαρμοστούν κυρίως στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών. Το δεύτερο πόδι αφορά σε μια διευθέτηση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο, κατά τα δικά μας κριτήρια», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν απόλυτη αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία επιβεβαιώνεται μόνο με ελάφρυνση. Είπε:

«Η θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει διαφοροποιηθεί. Δεν έχουμε καταρτίσει άλλη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση που συντάξαμε τον Ιούλιο εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έως το τέλος του 2018 είναι 85 δισ. Ευρώ. Επίσης τονίζεται στην έκθεση ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 200% τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή να φθάσει στο υψηλότερο σημείο του, στο 200% του ΑΕΠ.

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου έχουν διατυπώσει τη θέση ότι το χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω αναδιάρθρωσης. Το ΔΝΤ έχει κάνει γνωστή τη θέση του στους Ευρωπαίους, οι οποίοι απορρίπτουν την αναδιάρθρωση.

Στη συνέντευξη Τύπου η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε από τους ανταποκριτές των Financial Times και της Wall Street Journal για τα μελλοντικά της σχέδια. Είπε:
«Θα ήθελα να μην είναι η τελευταία μου σύνοδος, αλλά αυτό θα το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το