Τοπικά

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η χωροθέτηση σταθμού LNG στον Βόλο με πρωτοβουλία Κώστα Χαλέβα

To μείζον θέμα της χωροθέτησης του νέου τερματικού σταθμού φυσικού αερίου – LNG της Mediterranean Gas που πρόκειται να δημιουργηθεί εντός του Παγασητικού και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, έρχεται προς συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον περιφερειακό σύμβουλο Μαγνησίας και π. αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Κώστα Χαλέβα, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με κατοίκους του Αγίου Στεφάνου που αντιδρούν στην επένδυση στην περιοχή του Σωρού.
Η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χαλέβας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη.
Η ερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, από τις ανακοινώσεις της εταιρείας MEDITERRANEAN GAS, οι οποίες μεταξύ άλλων έγιναν σε επίσημη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, παρουσία τριών βουλευτών Μαγνησίας στις 14 Ιουνίου.
Μεταξύ όσων ειπώθηκαν, αναφέρθηκε η αλλαγή χωροθέτησης της αμφιλεγόμενης επένδυσης, κατασκευής τερματικού σταθμού Φυσικού Αερίου στην περιοχή του Βόλου, από τα Πευκάκια, στο σημείο μεταξύ Αγίου Στεφάνου (Σωρός) και Μαράθου.
Η αίτηση δυναμικότητας που υπεβλήθη από την εταιρεία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον ΔΕΣΦΑ έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Σε προηγούμενη γνωμοδότησή του, το Περιφερειακό συμβούλιο ήταν αρνητικό, καθώς η δημιουργία τέτοιου σταθμού δεν προβλεπόταν από το master plan της ΟΛΒ ΑΕ.
Η νέα θέση που φαίνεται να επέλεξε η εταιρεία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και βρίσκει κάθετα αντίθετους τους κατοίκους, οι οποίοι μου εκδήλωσαν την έντονη ανησυχία τους.
Οι συνέπειες από ένα ατύχημα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες για τον κλειστό Παγασητικό κόλπο, αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι τεράστια.
Ποια είναι η θέση της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, απέναντι στην επένδυση αυτή και στην θέση που υποδεικνύει η εταιρεία;
Ποιος επέλεξε αυτή τη θέση και ποιος έδωσε την άδεια για να ξεκινήσει διαβούλευση και πλάνο επένδυσης στο εν λόγω σημείο;
Η εταιρεία έχει λάβει έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
Εισήγησή μου είναι να διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μία κοινή συνεδρίαση του οργάνου μας , με το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και τους τοπικούς βουλευτές, παρουσία εκπροσώπου του ΟΛΒ και της Εταιρείας για να εκφραστεί η βούληση των πολιτών και των Αρχών και να ενημερωθούμε πληρέστερα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το