Οικονομία

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών ρευστότητα και «κόκκινα» δάνεια

δάνεια

Η ρευστότητα και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν τα μείζονος σημασίας θέματα που έβαλαν χθες στο «μικροσκόπιό» τους τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία επισκέφθηκαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι ελεγκτές εστίασαν στα στοιχεία που αναφέρονται κυρίως στις εκροές καταθέσεων το διάστημα Δεκεμβρίου 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015, όπως και στην εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών.

Και όταν είδαν την κατακόρυφη άνοδο στα «κόκκινα» δάνεια, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την έκπληξή τους -όπως αναφέρει στέλεχος που συμμετείχε στη διαδικασία ελέγχου- αφού οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων εκτροχιάστηκαν στην κυριολεξία το προηγούμενο δίμηνο.

Τα τραπεζικά στελέχη από την πλευρά τους εξήγησαν πως η αυξημένη αβεβαιότητα και η έντονη φημολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα αφενός σημαντικές εκροές καταθέσεων το προηγούμενο τρίμηνο -άνω των 22 δισ. ευρώ- ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις στο μέτωπο των καθυστερήσεων.

Μάλιστα υπογράμμισαν πως εκ των πραγμάτων ακυρώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις των τραπεζών, για αποκλιμάκωση των προβληματικών δανείων το δεύτερο εξάμηνο. Οι επισφάλειες εκτιμώνται σε 78,5 δισ. ευρώ για το 2014, καθώς δεν εξυπηρετήθηκε σχεδόν το 37% των συνολικών χορηγήσεων που στο τέλος του έτους διαμορφώθηκαν σε 212,14 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες ακόμα ενημέρωσαν ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015 «έσκασαν» δάνεια ύψους περί το 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εκροών κεφαλαίων, οι τεχνοκράτες του Brussels group διαπίστωσαν πως, μετά τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι αναλήψεις κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, όμως τα ποσά που επιστρέφουν είναι προς το παρόν μικρά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και αναμένεται η γραμμή παροχής έκτακτης ρευστότητας να ανανεωθεί και πάλι με το σταγονόμετρο.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το