Τοπικά

Στο «ιατρείο» πολλές επιχειρήσεις – Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο

 

Γύρω στις 400 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στόχος είναι να τους παρέχει συμβουλές για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους.
Η πλατφόρμα εντάσσεται στο Ερευνητικό Έργο με τίτλο «Ιατρείο Μικρών Επιχειρήσεων – ΙΜΕ» και παρουσιάστηκε χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Στο συνεργατικό σχήμα συμμετέχουν τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ). Στο σχήμα συμβάλει ως επιχειρηματικός εταίρος η Επιχείρηση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Grant Thornton.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», η οποία συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) και από κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη μιας on-line υπηρεσίας υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στην περιφέρεια, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων λειτουργίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Η υπηρεσία υποστηρίζεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα και ένα μοντέλο διαχείρισης και αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) με σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας και αξιοποίησης (business analytics).
Με την υπηρεσία, η μικρή επιχείρηση αποκτά πρόσβαση σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία της παρέχει διάγνωση, επιχειρηματικές συμβουλές και οδηγίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και οι οποίες σε σημαντικό βαθμό προσφέρονται δωρεάν.
Ο υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής του Τμήματος Χωροταξίας κ. Γιώργος Πετράκος σημειώνει πως το ερευνητικό έργο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί μια spin off επιχείρηση εντός του Πανεπιστημίου που θα παρέχει στο μεγαλύτερο τμήμα των υπηρεσιών της δωρεάν συμβουλές στις επιχειρήσεις που θέλουν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα 400 περίπου επιχειρήσεις εκ των οποίων οι μισές προέρχεται από τη Θεσσαλία. «Οι επιχειρήσεις δίνουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία και εμείς μπορούμε να τους πούμε για την πορεία τους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο προσφέροντάς τους και συμβουλές για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους».
Ο κ. Πετράκος κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης των μικρών επιχειρήσεων είπε πως «οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε πολλά επίπεδα. Πάσχουν στα ζητήματα της ρευστότητας, των χρεών, του μικρού μεγέθους, της μικρής αγοράς. Εμείς βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις πατάνε «κόκκινες» γραμμές στους μισούς από τους δείκτες που έχουμε θέσει. Και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στο τι πρέπει να τους πεις. Υπάρχουν, όμως και άλλες επιχειρήσεις που πάνε καλύτερα, αν και χρειάζονται κάποια βοήθεια σε ορισμένους τομείς. Γενικά η κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και οι συμβουλές που πρέπει να λάβουν, είναι εξειδικευμένες, γι’ αυτό και μιλάμε για ιατρική, ένα ιατρείο μικρών επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως «ως Επιμελητήριο Μαγνησίας χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άλλωστε ως Επιμελητήριο πάντα είχαμε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Η κατάσταση σε πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ δραματική, άρα οποιαδήποτε παρέμβαση ίασης ή θεραπείας των μικρών επιχειρήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το