Πολιτισμός

Στο εξωτικό Μπαλί -Στους διάσημους ορυζώνες

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Η περιήγησή μας στο εξωτικό Μπαλί θα συνεχιστεί γνωρίζοντας καλύτερα την ενδοχώρα. Θα επισκεφτούμε τους ορυζώνες, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Περίπου μιάμιση ώρα από το Ούμπουντ, θα βρεθούμε στο χωριό Tegalalang, 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου βρίσκεται ένας από τους πιο διάσημους ορυζώνες. Με το που φτάσαμε μας διαπνέει η ηρεμία του φυσικού τοπίου. Παρατηρούμε πολυάριθμες αναβαθμίδες στις πλαγιές, που σχηματίζουν ένα όμορφο μωσαϊκό από διάφορες αποχρώσεις του πράσινου χρώματος. Θα επισκεφτούμε τη διάσημη βεράντα του ρυζιού, όπου έχουμε μπροστά μας μια πανοραμική θέα όλου του τοπίου, με τις κλίμακες ρυζιού στις βουνοπλαγιές. Οι εργάτες της γης δουλεύουν από τις έξι το πρωί ώς το έξι το βράδυ με τη δύση του ηλίου. Δουλειά κουραστική, μέσα στο υγρό έδαφος, σκυμμένοι στη βροχή ή στον ήλιο. Μάλιστα αρκετοί σύμφωνα με τον ξεναγό μας εργάζονται ώς και 14 ώρες τη μέρα. Περπατάμε στους διαδρόμους που έχουν προνοήσει για τους επισκέπτες, ανάμεσα στο λασπωμένο έδαφος με κόκκινα λουλούδια δεξιά και αριστερά μας για αντίθεση και ομορφιά. Θα φωτογραφηθούμε στην επιγραφή «I LOVE BALI», με φόντο τους ορυζώνες. Μπορούμε να απολαύσουμε και κάποιες δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας. Να κάνουμε Zip Line ή κούνια στο κενό ή και μια φωτογραφία σε ρόδα που πάλι βγαίνει στο κενό. Υπάρχει και ένα εστιατόριο με καταπληκτική θέα για το μεσημεριανό φαγητό μας.

Σε φυτείες ρυζιού

Η κουζίνα τους βασίζεται όπως είναι φυσικό στο ρύζι, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους και συνδέεται με τις θρησκευτικές τελετές τους. Στις μεγάλες γιορτές οι γυναίκες πηγαίνουν στους ναούς με τα αφιερώματά τους στο κεφάλι διακοσμημένα όμορφα και περιέχουν καρπούς φρούτων, πολύχρωμα λουλούδια και μικρές πίτες από ρύζι. Το ρύζι είναι το κύριο προϊόν στους γάμους, στις κηδείες και σε όλες τις θρησκευτικές τελετές. Μάλιστα οι γυναίκες βρέχουν το πρόσωπο, τον λαιμό τους και πάνω τους κολλούν κόκκους ρυζιού σαν πετράδια. Και αυτό γιατί πιστεύουν πως το ρύζι είναι η ενσάρκωση της θεάς του ρυζιού, της Ντέβι Σρι και με αυτόν τον τρόπο το σώμα δέχεται τη θεία και ζωογόνα δύναμη.
Θα τραβήξουμε φωτογραφίες, θα βάλουμε στους ώμους μας το υποζύγιο όπου μεταφέρουν το ρύζι για να θυμόμαστε την επίσκεψή μας στους ορυζώνες και στη συνέχεια θα ανέβουμε στο βουνό Κινταμάνι, όπου βρίσκεται το ομώνυμο ηφαίστειο. Η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε το 1947 και έχει διπλό κρατήρα. Το ηφαίστειο είναι ενεργό και αν κοιτάξουμε κάτω θα δούμε πως πατάμε πάνω σε ηφαιστειογενείς μαύρες πέτρες. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο, μικρό χωριό, όπου θα σταθούμε στο σημείο με την πιο όμορφη θέα της περιοχής για να τραβήξουμε φωτογραφίες και να απολαύσουμε τη θέα των βουνών που υψώνονται μπροστά μας, της λίμνης και τα σπιτάκια των χωριών που αναφαίνονται στους πρόποδες. Το χωριό είναι γνωστό επίσης για τις πέτρινες πλάκες του που είναι 1.000 ετών και για την ομώνυμη ράτσα σκύλων. Μπροστά μας υψώνεται επιβλητικό το όρος και το ηφαίστειο Μπατούρ με υψόμετρο 1.717 μέτρα που είναι επίσης ενεργό. Η λίμνη κάτω καταγάλανη και γαλήνια. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 2000. Το 2012 η UNESCO το συμπεριέλαβε ως μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεοπάρκων.

Η λίμνη

Στο νησί υψώνεται και το όρος Αγκούνγκ, που είναι και αυτό ενεργό ηφαίστειο και οι ντόπιοι το θεωρούν ως το ηφαίστειο των Θεών. Η διάμετρος του κρατήρα αγγίζει τα 500 μέτρα! Βρίσκεται νοτιοανατολικά του ηφαιστείου Μπατούρ και είναι το υψηλότερο σημείο στο Μπαλί με ύψος 3.031 μέτρα. Από μακριά διακρίνουμε το κωνικό σχήμα του. Το Αγκούνγκ αποτελεί τόπο πνευματικής κάθαρσης και λατρείας. Η ζωή στο Μπαλί προσανατολίζεται προς το συγκεκριμένο όρος, όπως οι είσοδοι στους ναούς τους βρίσκονται στην κατεύθυνση προς το συγκεκριμένο βουνό. Οι πιο πρόσφατες εκρήξεις του σημειώθηκαν το 2017 και το 2019, μόλις τρεις μήνες πριν επισκεφτούμε το νησί. Η έκρηξη όμως του 1963 ήταν από τις πιο δυνατές. Από τη ροή της λάβας σκοτώθηκαν 1.500 περίπου άνθρωποι και από τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν χάθηκαν άλλοι 200. Από τη λάβα κινδύνεψε και ο ναός Basakih, η διάσωσή του όμως θεωρήθηκε θαυματουργή από τους κατοίκους ως ένδειξη πως οι Θεοί ήθελαν να επιδείξουν τη δύναμή τους, αλλά όχι να καταστρέψουν το μνημείο που είχαν χτίσει.
Στη λίμνη Bratan, που είναι μία από τις κύριες πηγές άρδευσης και πόσιμου νερού για το Μπαλί, βρίσκεται σε ένα μικρό νησί ο υπέροχος ναός Ulun Danu Beratan του 17ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη θεά της θάλασσας και των λιμνών. Ένας πραγματικά υπέροχος ναός που μπορεί να τον επισκεφτεί κανείς με κανό.

Το βουνό Κινταμάνι

Το τοπίο είναι μαγευτικό, θα γευματίσουμε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, που ήταν τεράστιο σαν χώρος, με πληθώρα αγαλμάτων στον προαύλειο χώρο του, αλλά και στο εσωτερικό του. Πλήθος σερβιτόρων έτοιμοι να μας εξυπηρετήσουν, με την καλύτερη θέα στο καταπράσινο βουνό σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο. Τα φαγητά τους εξαιρετικά, από ποικιλία και γεύση.
Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το