Τοπικά

Στο 1 εκ. € τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν  στη Μαγνησία για τη μη διασπορά της Covid-19 – 3.000 οι παραβάσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν χιλιάδες πολίτες της Μαγνησίας, στους οποίους βεβαιώθηκαν παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων διασποράς του κορωνοϊού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το ύψος των προστίμων το τετράμηνο Νοέμβριος 2020-Φεβρουάριος 2021 πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ…
Τον Νοέμβριο, όταν και άρχισε η δεύτερη καραντίνα, βεβαιώθηκαν συνολικά 677 πρόστιμα, κυρίως για άσκοπη μετακίνηση με το ποσό να φτάνει στις 205.600 ευρώ. Τον Δεκέμβριο οι έλεγχοι εντάθηκαν λόγω και της εορταστικής περιόδου, αλλά και της έξαρσης των κρουσμάτων που σημειώθηκε και στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να επιβληθούν 935 πρόστιμα, με το ποσό να διαμορφώνεται στις 307.100 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η παραβατικότητα και τον Ιανουάριο από τη στιγμή που βεβαιώθηκαν 793 πρόστιμα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν στα 300 ευρώ και το συνολικό ποσό στις 251.250 ευρώ. Συνολικά το τρίμηνο τα πρόστιμα έφτασαν στις 2.405, ενώ και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν), κινήθηκαν πάνω από 500, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 763.950 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο περασμένος μήνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβάσεων αφορά σε άσκοπη μετακίνηση, αντίθετα με τις παραβάσεις που έχουν να κάνουν με ανοιχτές επιχειρήσεις και είναι ελάχιστα.

Τι ισχύει για ένσταση
Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Οι αντιρρήσεις του ελεγχόμενου πολίτη ή καταστηματάρχη, υποβάλλονται στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο (Αστυνομία, ΣΕΠΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Εάν η ένσταση έχει γίνει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων εντός δύο εργάσιμων ημερών. Όταν η ένσταση γίνεται σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία ή το Λιμενικό, τότε συγκροτείται τριμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει. Όταν επιβάλλεται πρόστιμο, τότε καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Σε περίπτωση που κάνετε ένσταση και απορριφθεί, τότε εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό που σας επιβλήθηκε, με πέντε τρόπους: Μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται. Απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα). Από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Από τις τράπεζες. Από τη Δ.Ο.Υ.
Εν τω μεταξύ, συνολικά 18 παραβάσεις βεβαίωσαν την Παρασκευή οι αστυνομικοί στη Μαγνησία για παραβίαση των μέτρων που ισχύουν για το κορωνοϊό. Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε οχτώ οδηγούς και έναν πεζό που δεν φορούσαν μάσκα, αλλά και σε πέντε οδηγούς και τέσσερις οδηγούς για άσκοπη μετακίνηση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το