Τοπικά

Στις κάλπες Σάββατο αντί για Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί για υπηρεσιακά συμβούλια

 

 

Με δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ψηφίζουν το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου και η μέρα δεν είναι Τετάρτη, όπως είθισται, όλα τα άλλα χρόνια, οπότε και δεν διεξάγονταν μαθήματα στα σχολεία, αλλά Σάββατο.
Η δεύτερη αλλαγή είναι πως δεν θα στηθούν κάλπες στα σχολεία, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά.
Οι τελευταίες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια έγιναν το 2018 και παραδοσιακά οι κάλπες για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στήθηκαν στο 14ο Δημοτικό Βόλου και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Παγκύπριο Διδακτήριο.
Το 2020 δεν έγιναν οι εκλογές λόγω της πανδημίας, η θητεία των δύο αιρετών δεν ανανεώθηκε και τις θέσεις τους στα υπηρεσιακά συμβούλια πήραν διορισμένοι από το υπουργείο Παιδείας. Επομένως μετά από τέσσερα χρόνια έχουμε ξανά εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, ώστε να αναδειχτούν οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα συμβούλια.
Μέχρι και το 2018 οι εκλογές των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια πραγματοποιούνταν Τετάρτη και δεν γίνονταν μαθήματα.
Φέτος αυτό αλλάζει, καθώς οι εκλογές θα γίνουν Σάββατο.
Την οργάνωση των εκλογών για τα συμβούλια έχουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.
Για το ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας θα συμμετάσχουν δύο παρατάξεις η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ, ενώ τρεις παρατάξεις που συμμετείχαν το 2018 δεν θα δώσουν το «παρών».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «η ψηφοφορία μέσω υπολογιστή ενέχει τον κίνδυνο μη συμμετοχής των εκπαιδευτικών, εξέλιξη που μπορεί να αποδυναμώσει τη δυναμική των αιρετών στο συμβούλιο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρουσία των αιρετών είναι απαραίτητη στα υπηρεσιακά συμβούλια, ώστε να διασφαλίζεται η ισονομία και η ισοτιμία όλων των εκπαιδευτικών».
Ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι καθοριστικός και πολύτιμος, καθώς εκεί εξετάζονται όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα που αφορούν στον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών, όπως είναι οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις, οι κρίσεις στελεχών, η χορήγηση αδειών και άλλα.
Ήδη στις τοπικές διευθύνσεις έχουν οριστεί οι εφορευτικές επιτροπές. Ο κάθε εκπαιδευτικός θα λάβει μια ξεχωριστή ηλεκτρονική διεύθυνση, ένα link, που θα το πατήσει, ώστε να μπορέσει να ψηφίσει το Σάββατο στις 5 Νοεμβρίου.
Και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίζεται πως όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Θα υπάρχουν τρεις κάλπες για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ.
Για το ΠΥΣΔΕ υπάρχουν δύο παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των καθηγητών, η ΔΑΚΕ και η ΣΥΝΕΚ.

Συνάντηση για συστέγαση

Τη συστέγαση των εσπερινών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου στο σχολικό συγκρότημα του Αναύρου προτείνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης. Μάλιστα για την πρόταση αυτή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία ο κ. Σαβελίδης κάλεσε αύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, τους συλλόγους διδασκόντων των τριών εσπερινών σχολείων του Βόλου, δηλαδή του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ. Επίσης, στη σύσκεψη θα παρευρεθεί η ΕΛΜΕ Μαγνησίας και οι διευθυντές των συστεγαζόμενων πρωϊνών σχολείων για να εξετάσουν από κοινού την πρόταση. Ουσιαστικά με τη συστέγαση αντί να υπάρχουν τρία διαφορετικά διδακτήρια που θα καίνε ρεύμα και θέρμανση από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10.30 το βράδυ, θα υπάρχει μόνο ένα διδακτήριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το