Οικονομία

Στην τελική ευθεία το πολυαναμενόμενο deal Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Το «πράσινο φως» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος -και των τριών συγγενών με αυτήν εταιρειών Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M- έδωσε χθες, έστω και με… μικρή καθυστέρηση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Η απόφαση αυτή οδηγεί το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη στην τελική του ευθεία, με τα εμπλεκόμενα μέρη να εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στο να βρεθεί λύση, τόσο στο νομικό σκέλος, όσο και στο χρηματοοικονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί δεδομένου ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση «έκλεισε» με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της αλυσίδας.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή εξέλιξη, αφού είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με την αλυσίδα Μαρινόπουλου, η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ένα «κανόνι».
«Για άλλη μία φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους, διαψεύστηκαν», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου και έτσι κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές». Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναθέρμανση της οικονομίας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος Α.Ε., ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε πως «βασικός μας στόχος ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».
Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση εξέφρασε και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος των μετόχων του ομίλου Μαρινόπουλος, Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου, αναφέροντας ότι «η ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών.
Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς». Αναφορικά με το τι θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά deals στην ιστορία του τόπου, αξίζει να θυμίσουμε ότι, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων αλυσίδων και των τραπεζών, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 14η Φεβρουαρίου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μήνας τριτανακοπών, σε περίπτωση που υπάρξουν.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πάντως, ούτε οι τριτανακοπές μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ολοκλήρωση του deal -δεδομένου ότι μόλις 20% των πιστωτών δεν αποδέχτηκαν το σχέδιο- ούτε ενδεχόμενα θέματα προκύψουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά στη δεσπόζουσα θέση του νέου σχήματος σε ορισμένες περιοχές.

Θέμα
Σημειώνεται βέβαια ότι μπορεί να τεθεί θέμα ακυρότητας της συμφωνίας, δεδομένου ότι η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Εγείρεται δηλαδή ζήτημα τήρησης του ακριβούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της συμφωνίας και σε αυτό το πλαίσιο δύναται αυτοδικαίως να ενεργοποιηθούν οι διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις.
Σε πρώτη φάση, βασική προϋπόθεση προκειμένου να τελεσφορήσει το deal είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να λάβουν γνώση του κειμένου της απόφασης και κατόπιν να επιδιωχθεί η τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης.

Καταληκτική ημερομηνία
14/2/2017 Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους ομίλους Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχει τροποποίηση στη συμφωνία.
30% Του μισθού του Δεκεμβρίου δόθηκε στους εργαζομένους της Μαρινόπουλος με έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη, παρότι δεν προβλεπόταν στη συμφωνία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το