Τοπικά

Στην κορυφή με υπομονή και επιμονή – Η Βολιώτισσα Ελένη Καλατζή κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Δρόμου ΑμεΑ

Η απώλεια της όρασης δεν στάθηκε εμπόδιο στη νεαρή αθλήτρια, Ελένη Καλατζή, η οποία κατάφερε να φύγει από το Κεμπέκ του Καναδά νικήτρια, αποσπώντας το χάλκινο μετάλλιο στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Δρόμου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διεξήχθη την Πέμπτη 8 έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου. Η Ελένη Καλατζή πήρε μέρος στον αγώνα αντοχής 75 χιλιομέτρων στο διπλό ποδήλατο, κατορθώνοντας να τερματίσει Τρίτη.
Η Ελένη ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την ποδηλασία τον Δεκέμβρη του 2016 και πλέον προπονείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, με προπονητή τον Γιώργο Βαρβεράκη και με πιλότο την Ηρώ Μηλάκη. Η νεαρή πρωταθλήτρια μιλάει με ιδιαίτερη εκτίμηση για την πιλότο της. «Προπονούμαστε μαζί, με βοήθησε όταν ξεκίνησα και ανέβηκα πρώτη φορά στο ποδήλατο και δουλεύουμε σκληρά» δήλωσε η ίδια στην «Θ».

Αυτό που την δυσκόλεψε περισσότερο τις πρώτες φορές που ανέβηκε στο ποδήλατο ήταν η διατήρηση της ισορροπίας, ο συγχρονισμός κινήσεων με την πιλότο και ο έλεγχος της στάσης του σώματος της. Με τη βοήθεια του προπονητή και της πιλότου της, σύντομα απέκτησε τις τεχνικές ικανότητες που χρειαζόταν ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί αθλήτριες υψηλού επιπέδου σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Παίρνοντας μέρος στους πρώτους της επίσημους αγώνες συνειδητοποίησε γρήγορα το υψηλότερο επίπεδο των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν την αποθάρρυνε, αντίθετα της πρόσφερε πείσμα, υπομονή και επιμονή ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη. Επιθυμία της έγινε να φτάσει ή και να ξεπεράσει, σε ικανότητες και απόδοση, αθλήτριες υψηλότερου επιπέδου, στόχος που πολύ σύντομα πέτυχε, κατακτώντας, σε ηλικία μόλις 16 χρονών, το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα αντοχής συνολικής απόστασης 85 χιλιομέτρων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου, το 2017.

Συγκεντρώνοντας σημαντικούς βαθμούς για την πρόκριση τους ο επόμενος της στόχος της Ελένης Καλατζή και της Ηρούς Μηλάκη είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020, που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο. Θα προηγηθεί η συμμετοχή τους και σε αγώνες μικρότερων διαστάσεων, που δεν παύουν να έχουν μεγάλη σημασία για τις αγωνιζόμενες, καθώς θα τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη συμμετοχή τους στην αποκορύφωση των αθλητικών διοργανώσεων, στους Παραολυμπιακούς.
Η γενικότερη στάση της νεαρής αθλήτριας απέναντι στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα θετική και ενθαρρυντική. «Ο αθλητισμός είναι υγεία και ο καθένας θα πρέπει να αθλείται πρωταρχικά για προσωπικό του όφελος. Αν φτάσει κανείς στο σημείο να το αγαπάει και να θέλει να αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια απ’ τη ζωή του και την καθημερινότητα του, τότε μπορεί να το κυνηγήσει και σε επίπεδο πρωταθλητισμού», αναφέρει η ίδια. Επισημαίνει μάλιστα ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του αθλητισμού. «Δεν υπάρχει ζήτημα διάκρισης, όλοι πρέπει να νιώθουν δυνατοί και ο αθλητισμός, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό».

Μαρία Βαγδούτη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το