Τοπικά

Στη Νυρεμβέργη το 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αδελφοποιηθεί με το Melanchthon Gymnasium της Νυρεμβέργης και στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης, 20 μαθητές του σχολείου με τις συνοδούς καθηγήτριές τους (Μπαϊράμη Φωτεινή, Χρηστίδη Ελένη και Ζερζεβουλίδου Παρασκευή) επισκέφτηκαν τη Νυρεμβέργη από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2018. Η επίσκεψη ακολούθησε την επίσκεψη των αντίστοιχων Γερμανών μαθητών και καθηγητών του παραπάνω Σχολείου, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 στον Βόλο.

Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του σχολείου «ταξιδέψαμε με πτήση της Aegean airlines από τη Θεσσαλονίκη προς Μόναχο και από εκεί με τρένο προς τη Νυρεμβέργη. Όλες οι δραστηριότητές μας στη Νυρεμβέργη έγιναν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν και, γιατί όχι, να θαυμάσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γερμανίας, ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, να δουν επίσης πώς οι άνθρωποι μπορούν να σέβονται και τους πεζούς και τους ποδηλάτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και το δικαίωμά τους να κινούνται ελεύθερα και στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις και στους δρόμους.

Στη Νυρεμβέργη οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Γερμανών συμμαθητών και φίλων τους, όπως είχε γίνει και με τους Γερμανούς μαθητές στο Βόλο το Σεπτέμβριο, και είχαν της ευκαιρία να μάθουν  τον τρόπο της καθημερινής ζωής μια Γερμανικής οικογένειας, τις συνήθειές της και την «κουζίνα» της. Έκαναν καλούς φίλους στη Γερμανία   και ίσως οι σχέσεις κάποιων να διατηρηθούν για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον.

Στη Νυρεμβέργη βέβαια πήγαμε στο Σχολείο και παρακολουθήσαμε τα μαθήματα, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Melanchthon Gymnasium διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική γλώσσα και τα Λατινικά και ότι το σχολείο και οι καθηγητές του λατρεύουν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να επισκεφτούν τα μνημεία μας.

Είδαμε το Εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων, καθώς και το χώρο του Σχολείου, το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδρύθηκε το 1560 και είναι το παλιότερο Γυμνάσιο της Γερμανίας. Επισκεφτήκαμε το Burg Cadolzburg, ένα μεσαιωνικό κάστρο, και το μουσείο του, καθώς και τη Βαμβέργη, τη μοναδική μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας η οποία δεν καταστράφηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Στην επιστροφή μας επισκεφτήκαμε ένα χώρο ιστορικής μνήμης, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, που λειτούργησε από το 1933 έως το τέλος του Πολέμου. Εκεί οι μαθητές μας γνώρισαν την ιστορία επί τόπου, έκαναν πολλές ερωτήσεις και εξέφρασαν πολλές απορίες για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και τις τραγικές του συνέπειες στην ανθρωπότητα. Έμαθαν ότι η ιστορία πολλές φορές γράφεται με πολύ αίμα και έμαθαν επίσης ότι η ιστορία μπορεί απόλυτα να διδάξει τους λαούς και να γίνει μάθημα για το μέλλον τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το