Τοπικά

Στη Νυρεμβέργη το 1ο Γυμνάσιο Βόλου “Θ”

1b724e07-2b33-4368-9706-04878ec9c6b6

Την άλλη όψη του προσώπου των Γερμανών, αυτής του βαθύτατου θαυμασμού για τον πολιτισμό των Ελλήνων, της φιλικότητας και της κατανόησης για τα όσα υφίσταται η σημερινή ελληνική κοινωνία, γνώρισαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου που προ ολίγων εβδομάδων επισκέφθηκαν τη Νυρεμβέργη και φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Γερμανών.
Από τις 9 έως τις 15 Απριλίου 2016 το 1ο Γυμνάσιο του Βόλου με 12 μαθητές του, δύο συνοδούς καθηγητές και μία εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η οποία είναι και καθηγήτρια του Σχολείου, ταξίδεψαν στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του MELANCHTHON GYMNASIUM της Νυρεμβέργης, ένα σχολείο που άρχισε να λειτουργεί το 1526, είναι ίσως από τα παλαιότερα της Ευρώπης, το παλαιότερο Γυμνάσιο της Γερμανίας, και όπου διδάσκεται το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
Ήταν ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής για τους Βολιώτες εφήβους οι οποίοι γνώρισαν ένα διαφορετικό πολιτισμό, παρατήρησαν την άρτια οργάνωση σε επίπεδο υποδομών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων στη Γερμανία αλλά και της προσαρμογής τους σε ένα ξένο περιβάλλον. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά «παντού στους δρόμους της Νυρεμβέργης άκουγες ελληνικές φωνές και λέξεις, καθώς στην πόλη των 500.000 κατοίκων διαμένουν 12.000 Έλληνες».
Από τις εκπαιδευτικούς τονίστηκε πως «Αρκεί να σημειώσουμε ότι τόσο στην είσοδο του σχολείου όσο και στους διαδρόμους του ο Ελληνικός πολιτισμός είναι παρών με αντίγραφα αρχαίων ανάγλυφων παραστάσεων και ζωγραφισμένες παραστάσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να κάνουμε μια παρουσίαση για την Ελληνική Γλώσσα και να αποδείξουμε τη συνέχεια της γλώσσας μας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εκτός από το Melanchthon Gymnasium επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης, όπου οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις».
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Από τη Γ’ Γυμνασίου: Αθανασίου Βασίλης, Ανανιάδης Παύλος, Βαδαρλής Άγγελος, Γαλανός Νικόλαος, Γερμάνης Μανώλης, Ευσταθίου Νίκη, Ηλιόπουλος Δαυίδ, Καρανάσιου Αλίκη, Μαυρομάτης Γιώργος, Σταμούλος Αλέξανδρος. Από τη Β’ Γυμνασίου: Γαρυφαλλογιάννη Δήμητρα, Τσουλκανάκης Μάριος. Και οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι: Μπαϊραμη Φωτεινή, φιλόλογος, υποδιευθύντρια του σχολείου, Μελαχροινάκη Κατερίνα, καθηγήτρια Γερμανικών, Χρηστίδη Ελένη, γυμνάστρια και Εκπρόσωπος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

e281005b-5dca-4622-86ff-377620048dd2

Κατανόηση για τους Έλληνες

Η κ. Μελαχροινάκη που έζησε οκτώ χρόνια στη Γερμανία, τόνισε το θαυμασμό των Γερμανών για τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ πρόσθεσε πως η παρουσία της ελληνικής αποστολής εκεί πρόσφερε στους Γερμανούς χαρά ζωής, όπως υπογράμμισε ένας Γερμανός καθηγητής. Η κ. Μπαϊράμη ανέφερε πως οι Γερμανοί πολίτες νιώθουν πολύ φιλικά με τους Έλληνες και δεν υπάρχει το στοιχείο της εχθρότητας. Μάλιστα Γερμανοί καθηγητές ανέφεραν πως δεν συμφωνούν με την πολιτική της Ε.Ε. στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης.
Ο μαθητής Δαυίδ Ηλιόπουλος ένιωσε τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των Γερμανών στο σπίτι που φιλοξενήθηκε για μια εβδομάδα, ενώ του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η οργάνωση των Γερμανών λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα λεωφορεία δεν αργούν ούτε δύο λεπτά. Είναι πάντα στην ώρα τους.
Ο μαθητής Γιώργος Μαυρομμάτης σημείωσε πως άλλα πράγματα πίστευα για τους Γερμανούς και άλλα διαπίστωσα, πάντα προς την καλύτερη πλευρά. Κάποιοι μαθητές μάλιστα είπαν ότι θα ήθελαν να μένουν και μόνιμα στη Γερμανία.

Δάκρυσε με ποίημα του Ελύτη

Το ταξίδι είχε καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά αναπτύχθηκαν και δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης, όπως μεταξύ των γονέων, όπου δόθηκαν οι υποσχέσεις για έλευση και των Γερμανών γονέων μαθητών στο Βόλο σε λίγους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο γερμανικό σχολείο ο Βόλος είναι πολύ γνωστός ως πόλη και πολλοί θα ήθελαν να τον επισκεφθούν.
Η κ. Χρηστίδη ανέφερε πως ανταλλάξαμε υποσχέσεις με τις οικογένειες από τη Γερμανία ότι θα έχουμε επαφές συνεχίζοντας τη σχέση που αναπτύξαμε. Ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι, με απλότητα και κατανόηση. Και δεν θα ξεχάσω ένα Γερμανό καθηγητή, που δάκρυσε την ώρα που καθηγήτρια διάβαζε ποίημα του Ελύτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το