Τοπικά

Στέλνουν συμβόλαια και σε εθνικό νόμισμα… “Θ”

πήλιο τουρισμός

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οδηγεί πολλά τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού, να ζητούν από τα ελληνικά με τα οποία συνεργάζονται, εν όψει της νέας θερινής τουριστικής περιόδου, τα συμβόλαια που υπογράφονται, να είναι και με ισοτιμία εκτός ευρώ… Στο μεταξύ μεγάλη είναι η ανησυχία για τις αφίξεις στη χερσαία Μαγνησία και το Πήλιο, λόγω μη έλευσης της αεροπορικής εταιρείας «Ryanair». Πάντως η κίνηση για το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς είναι ήδη μεγάλη τόσο για τα ξενοδοχεία του Βόλου, όσο και της Πορταριάς και Μακρινίτσας.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο, στα συμβόλαια που αποστέλλουν μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού σε τοπικά, εν όψει της νέας θερινής περιόδου και των κρατήσεων που ζητούν να γίνουν. Στα εν λόγω συμβόλαια ορίζεται ρητά ότι τα συμβόλαια μπορούν να συναφθούν και σε νόμισμα εκτός ευρώ, υπονοώντας φυσικά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Αν και η παράμετρος αυτή υπάρχει σε όλα τα συμβόλαια από την αρχή της ελληνικής κρίσης, φέτος εμφανίζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων από αγγλικά και γερμανικά τουριστικά πρακτορεία.
Ωστόσο οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες αρνούνται να συμπληρώσουν τις συμβάσεις τους με νόμισμα εκτός ευρώ.
Ενδεικτική είναι η σύμβαση που απέστειλε αγγλικός τουριστικός οργανισμός σε βολιώτικο τουριστικό πρακτορείο και στην οποία αναφέρονται τα εξής, όσον αφορά στο νόμισμα: «Rates per room and night on the stipulated board basis. All Taxes and Service charges are included. Any increase in tax would be assumed by the HOTEL. Both parties have agreed that in case there is an announcement that the EURO will no longer form the primary currency of Greece and all payments need to be made to the new currency, then any outstanding payments (future installments) payable by …………………………………. to the HOTEL under the relevant contract will be made in the new currency at the EURO/new currency exchange rate provided for in the relevant legislation enacting the conversion (conversion currency rate), regardless of any devaluation».
Σύμφωνα με τουριστικό πράκτορα του Βόλου, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου «πάγωσαν» όλες οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Σε κανονικές περιόδους οι κρατήσεις ξεκινούσαν τα Χριστούγεννα, ωστόσο φέτος χάθηκαν οι «early booking discounts».
Οι κρατήσεις αυτές αφορούν στο 15%-20% του συνόλου των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και η ζημιά που φαίνεται να έχει γίνει για τον τουρισμό μας, είναι μεγάλη.
«Οι τουρίστες που είχαν ανησυχία για την ελληνική οικονομία, ίσως στράφηκαν προς Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία ή Κύπρο. Όσοι επιμένουν για Ελλάδα, περιμένουν εκπτώσεις πλέον και εμμέσως πλην σαφώς μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού ζητούν ήδη επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων. Αυτό θα το δούμε το Μάρτιο και στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου» επισημαίνει η τουριστική πράκτορας κ. Θέκλα Καμμένου.
Για τη χερσαία Μαγνησία η ζημιά είναι διπλή, αν συνυπολογιστεί και η απουσία φέτος της αεροπορικής εταιρείας «Ryanair», καθώς και η διακοπή των πτήσεων τσάρτερ της αεροπορικής εταιρείας «Monarch». Πλέον η Ν. Αγχίαλος δεν θα συνδέεται αεροπορικά με το Μάντσεστερ, παρά μόνο με το Λονδίνο, με δύο πτήσεις την εβδομάδα, με την εταιρεία «Germania». Μάλιστα οι πτήσεις φέτος θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου με την «Germania», οπότε θα χαθεί και ο μισός Μάιος.
Στις 22 Μαΐου θα ξεκινήσει τις πτήσεις της η «Small Planet».
Ο φόβος των ντόπιων επιχειρηματιών τουρισμού, είναι ότι το Πήλιο θα επιστρέψει φέτος σε εποχές πριν το 2007… Ακόμη και οι Ισραηλινοί, που καθημερινά βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, απέστειλαν μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε βολιώτικο τουριστικό πρακτορείο, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στην… Ελλάδα!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το