Τοπικά

Στα εκλογικά τμήματα του 2015 η ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου – Ανοιχτό σήμερα το Πρωτοδικείο Βόλου για τους ειδικούς καταλόγους

Στα τμήματα, όπου άσκησαν το δικαίωμά τους προ τετραετίας, δηλαδή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αναμένεται να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ανοιχτά θα είναι σήμερα το Πρωτοδικείο Βόλου, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το Πρωτοδικείο θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα μέχρι 12 τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, κ.αλ.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Πρωτοδικείο Βόλου, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες των πολιτών που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα το Πρωτοδικείο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι καταληκτικές ημερομηνίες για τους υποψήφιους και τα κόμματα έχουν ως εξής:
– 19/6/2019: Έως την ημερομηνία αυτή οφείλουν να παραιτηθούν δημόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι και αξιωματικοί από θέσεις που συνιστούν κώλυμα εκλογιμότητας. Επίσης, πρέπει όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους στα πρωτοδικεία των εκλογικών περιφερειών που τους ενδιαφέρουν.
– 20/6/2019: Τα πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους υποψήφιους βουλευτές. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει τους πίνακες με τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν και τους στέλνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με τα εκλογικά τμήματα προέκυψε μεγάλη σύγχυση στις πρόσφατες εκλογές με τις τέσσερις κάλπες. Τώρα η κάλπη θα είναι μία, οπότε και ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων αναμένεται να επανέλθει στις 20-22.000 πανελλαδικά αντί για σχεδόν 40.000. Οσο για τους εκλογείς, που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο ψηφοφορίας, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν εκεί που ψήφιζαν έως το 2015.
– 22/6/2019: Λήγει η προθεσμία για την επίδοση των δηλώσεων κατάρτισης συνδυασμών υποψηφίων στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
– 24/6/2019: Ο Αρειος Πάγος ανακηρύσσει τους υποψήφιους συνδυασμούς. Πλέον κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης. Μετά την ανακήρυξη, συνεδριάζει και πάλι η ∆ιακομματική Επιτροπή με σύνθεση που περιλαμβάνει όλα τα υποψήφια κόμματα, προκειμένου να μοιρασθούν χώροι προβολής μέσα στις πόλεις και να ρυθμισθούν άλλα θέματα.

– 25/6/2019: Τα αρμόδια δικαστήρια πρέπει έως αυτή την ημερομηνία να διορίσουν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα. Στις πρόσφατες εκλογές παρατηρήθηκε μεγάλο πρόβλημα καθώς σε πολλά τμήματα έλειπαν μέλη και σε κάποια δεν εμφανίσθηκε κανένα. Το πρόβλημα λύθηκε όπως-όπως με τη βοήθεια, κυρίως, των δύο γραμματέων που μπορούσε να διορίσει κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος. Είναι άγνωστο εάν θα διοριστούν και πάλι δύο γραμματείς, ενώ εκκρεμεί και πρόταση για την έμμισθη συμμετοχή των μελών των εφορευτικών επιτροπών.
– 28/6/2019: Έως την ημερομηνία αυτή θα πρέπει όλα τα κόμματα να έχουν παραδώσει στις έδρες των Νομών τα απαραίτητα για τη διενέργεια των εκλογών ψηφοδέλτια σε επαρκή αριθμό ανάλογα με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Αυτή τη φορά θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι με τις αλλαγές που αιτήθηκαν εκλογείς μέχρι τις 30 Απριλίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν μόνον οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τότε για μεταδημότευση ή για ετεροδημότες. Εάν, δηλαδή, επιθυμεί κάποιος μεταδημότευση, αυτό δεν θα αλλάξει τον τόπο ψηφοφορίας. Για όσους έχουν δηλωθεί ως ετεροδημότες, αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν και όχι εκεί που είναι εγγεγραμμένοι. Υπολογίζεται πως μόνο στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 70.000 ετεροδημότες, για τις ανάγκες των οποίων θα δημιουργηθούν δεκάδες εκλογικά τμήματα ανάλογα με την Περιφέρεια στην οποία είναι γραμμένοι.

– 1/7/2019: Λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση από τον εισαγγελέα των μελών που διορίστηκαν σε εφορευτικές επιτροπές. Πρακτικά, είναι ήδη αργά για να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση αυτή.
– 3/7/2019: Οι Δήμοι οφείλουν να έχουν καταρτίσει και τοιχοκολλήσει το πρόγραμμα ψηφοφορίας στις περιοχές τους.
– 4/7/2019: ∆ικαστικοί αντιπρόσωποι, έφοροι αντιπροσώπων και αναπληρωτές οφείλουν να παρουσιαστούν στις περιοχές που έχουν διοριστεί για να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το