Τοπικά

«Βρέχει» πρόστιμα σε καταστήματα και επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Αύξηση 25% στην παραβατικότητα των επιχειρήσεων για τη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων τους – κυρίως στην εστίαση – καταγράφουν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών στη Μαγνησία και το «σαφάρι» θα επεκταθεί στις Σποράδες. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 120 έλεγχοι και διαπιστώθηκε πως η ανασφάλιστη εργασία περιορίστηκε… στα χαρτιά, αλλά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες μεσαίωνα. Ασφαλισμένοι με τετράωρα και εργασία για δεκάωρο. Τα πρόστιμα παρουσιάζουν αύξηση 25% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο.

Επίσης οι έλεγχοι κατέδειξαν το φαινόμενο της απασχόλησης υπό δοκιμήν, ώστε να αποφεύγεται όχι μόνον η ασφάλιση, αλλά και η αμοιβή. Πρόκειται για μία από τις μεθόδους που σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούν επιχειρήσεις στην έναρξη της σεζόν.
Σύμφωνα με τις πλέον συχνές καταγγελίες, εργαζόμενοι κυρίως σε εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα του κλάδου εστίασης, «προσλαμβάνονται» δοκιμαστικά, χωρίς την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης. Το χρονικό διάστημα της «δοκιμής» ποικίλλει από 3 έως και 10 μέρες, κατά τις οποίες ο υποψήφιος εργαζόμενος απασχολείται ανασφάλιστος, αδήλωτος στο ΣΕΠΕ και ανύπαρκτος για τον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για μια παραβατική πρακτική, αλλά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει ή να επιτρέπει τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας. Παράνομη θεωρείται και η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του εργαζομένου ότι αποδέχεται να απασχοληθεί για «δοκιμαστική περίοδο», χωρίς αμοιβή.
Οι περισσότερες πάντως περιπτώσεις επιβολής προστίμων για αδήλωτη υπερεργασία και απλήρωτες υπερωρίες αφορούν στην εστίαση, συνεργεία καθαρισμού, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αλλά και σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στο σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, υπερεργασία είναι η εργασία που παρέχεται εβδομαδιαίως κατά το εν λόγω πενθήμερο πέραν των 40 ωρών και μέχρι της 45ης ώρας, και συγκεκριμένα η 9η ώρα κάθε ημέρας. Στο σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας, υπερεργασία είναι η εργασία που παρέχεται εβδομαδιαίως κατά το εν λόγω εξαήμερο πέραν των 40 ωρών και μέχρι της 48ης ώρας, και μέχρι την ολοκλήρωση της 8ης ώρας ανά ημέρα. Σήμερα η γνωστοποίηση της υπερεργασίας είναι υποχρεωτική από τον Νόμο με τους επαγγελματίες να αντιδρούν στα πρόστιμα καθώς θεωρούν αυτονόητο ότι μικροϋπερβάσεις ωραρίων είναι αυτονόητες και φυσιολογικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι κλάδοι που κυρίως είναι μονίμως ύποπτοι είναι ο επισιτισμός, τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
«Η ασφυξία που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας, σαφώς και δεν δικαιολογεί την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε ζούγκλα», τόνισαν από το ΣΕΠΕ και οι έλεγχοι θα επεκταθούν εντατικά σε Πήλιο και Σποράδες» όπως έγινε γνωστό.
Οι ελεγκτές ενημερώνονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ώρες που έχει δηλωθεί ότι απασχολείται ένας υπάλληλος και επισκέπτονται για έλεγχο την επιχείρηση στη λήξη του ωραρίου του υπαλλήλου. Εάν ο υπάλληλος μετά από 20 λεπτά ή μισή ώρα εργάζεται επιβάλλεται πρόστιμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το