Τοπικά

Στα αεροδρόμια της φυγής σβήνει το όνειρο μεταναστών – Δεκάδες συλλήψεις με πλαστά διαβατήρια σε Ν. Αγχίαλο και Σκιάθο

Δηλώνουν αντίπαλοι του Ερντογάν, ότι έχουν συγγενείς στη Γερμανία ή την Αγγλία και θέλουν να ταξιδέψουν σ’ αυτές τις χώρες. Είναι οι απελπισμένοι του κύματος φυγής από την Τουρκία, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που συνωστίζονται στα ελληνικά νησιά και ορισμένοι εξ αυτών κατορθώνουν να φθάσουν μέχρι την Κεντρική Ελλάδα και τα αεροδρόμια της φυγής.

Όμως στα αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά πλέον και εκεί συλλαμβάνονται. Το όνειρό τους γίνεται τραγωδία, καθώς καταλήγουν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και από εκεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Φέτος από τον Μάιο μέχρι την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οι συλλήψεις στα δύο αεροδρόμια επιβατών με πλαστά διαβατήρια, που ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, έφθασαν τις 36… Λιγότερες από άλλες χρονιές, αλλά που δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 μόνον στο αεροδρόμιο της Σκιάθου είχαν γίνει 80 συλλήψεις για πλαστά διαβατήρια…
Αν υπολογιστεί ότι φέτος οι ταξιδιώτες από και προς τα αεροδρόμια της Σκιάθου αλλά και της Ν. Αγχιάλου ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, τότε ο αριθμός των συλληφθέντων με πλαστά διαβατήρια καλά κρατεί.
Ιστορίες καθημερινής τρέλας λαμβάνουν χώρα στα δύο αεροδρόμια και κυρίως σε αυτό της Ν. Αγχιάλου, όπου έγιναν και οι περισσότερες συλλήψεις φέτος (30) κατόχων πλαστών διαβατηρίων. Άλλωστε το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας είναι κοντά στην εθνική οδό, φθάνεται σε τρεις ώρες με λεωφορείο από την Αθήνα και άλλες τόσες από τη Θεσσαλονίκη και δεν απαιτεί και ταξίδι με πλοίο.

Γκιουλενιστές
Ήταν δύο καθώς πρέπει κύριοι, δήλωσαν μάλιστα πως υπηρετούσαν ως αστυνομικοί στην Τουρκία, μέχρι που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Στις απολογίες τους στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δήλωσαν Γκιουλενιστές και αντίπαλοι του Ερντογάν κι αυτός ήταν ο λόγος που θέλησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα τους και να ταξιδέψουν μέσω Ελλάδας στην Αγγλία.
Υποστήριξαν πως πέρασαν στην Ελλάδα από τη Χίο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό το Λονδίνο, επιδεικνύοντας, κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν. Τα πλαστά διαβατήρια τα πήραν στην Ομόνοια, όπως δήλωσαν.
Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες δηλώνουν πως τα πλαστά διαβατήρια τα αγοράζουν στην Ομόνοια, ωστόσο μέχρι σήμερα η έρευνα των αστυνομικών αρχών δεν επεκτείνεται σε βάθος.
Καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα προμηθεύονται από παράνομα εργαστήρια στην Αθήνα, αλλά και μέσω του ταχυδρομείου με τη χρήση του διαδικτύου(!) και τα χρησιμοποιούν, για να εξέλθουν από τη χώρα με πτήσεις τσάρτερ.

Κλεμμένα
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα πλαστά διαβατήρια και οι ταυτότητας κατασκευάζονται σε υπόγεια εργαστήρια στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα ωστόσο με άλλη πηγή, παραγγέλλονται και στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για διαβατήρια και αστυνομικές ταυτότητες, που είναι προϊόντα κλοπών σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Κυκλώματα κλέβουν τα διαβατήρια και τις ταυτότητες από τουρίστες, Έλληνες ή αλλοδαπούς, κυρίως Ευρωπαίους. Στα παράνομα εργαστήρια αντικαθιστούν τις φωτογραφίες των κατόχων των διαβατηρίων ή των ταυτοτήτων, με φωτογραφίες των μεταναστών. Πρόκειται για τεχνικές που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια της φωτογραφίας, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση της αντικατάστασης από τους αστυνομικούς.
Τα κυκλώματα είναι τα ίδια που μεταφέρουν τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική. Καταβάλλουν οι μετανάστες 3.000 ώς 5.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο, που αναλαμβάνει να τους μεταφέρει μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Στα νησιά τους παραλαμβάνουν Έλληνες συνεργοί των Τούρκων, που τους μεταφέρουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου και τους προμηθεύουν πλαστές ταυτότητες ή διαβατήρια. Όπως επισημαίνει αστυνομική πηγή, «όλα τα υπόγεια της Αθήνας έχουν γεμίσει παράνομα εργαστήρια για διαβατήρια…»
Κατόπιν τους οδηγούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή τρένα, στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση. Ένα από τα νησιά με πολλές πτήσεις τσάρτερ είναι και η Σκιάθος.

«Η τιμή ενός πλαστού διαβατηρίου κυμαίνεται από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ και πολλές φορές είναι ξεχωριστή από την τιμή λαθρομεταφοράς. Η τιμή για μια πλαστή ταυτότητα κυμαίνεται από 300 μέχρι 1.000 ευρώ», σημειώνει η ίδια αστυνομική πηγή.
Στα λιμάνια τόσο του Βόλου όσο και του Αγ. Κωνσταντίνου δεν γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων ή διαβατηρίων.
Οι κάτοχοι πλαστών διαβατηρίων είναι κυρίως Σύριοι, Ιρακινοί και Αφρικανοί.
«Το κόστος είναι μεγάλο. Πρέπει, μόλις συλληφθούν, να μεταταγούν στην Εισαγγελία Βόλου, να τους απαγγελθούν κατηγορίες, να φυλακιστούν. Επειδή οι χώρες τους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν απελαύνονται», προσθέτει η αστυνομική πηγή. Απελευθερώνονται από τις φυλακές και παραμένουν στη χώρα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το