Τοπικά

Στα 4.000.000 οι ζημιές από πλημμύρες στο Πανεπιστήμιο

 

Παρά το μεγάλο ύψος των ζημιών από τις δύο πλημμύρες που αγγίζουν και τα 4.000.000 ευρώ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει επιστρέψει στην κανονικότητα με τα μαθήματα σε όλα τα Τμήματα να πραγματοποιούνται διά ζώσης και τις υποδομές του σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να λειτουργούν, χωρίς βέβαια να λείπουν τα μικρά προβλήματα. Εξαίρεση αποτελεί η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στον Βόλο που δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, αλλά και το συγκρότημα Τσαλαπάτα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης μαζί με μέλη της πρυτανικής αρχής και του Συμβουλίου Διοίκησης, τους κ.κ. Προβίδα, Εξαδάκτυλο και Σταμούλη, παρεχώρησε χθες το πρωί στα τοπικά συνέντευξη Τύπου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα δύο μήνες μετά την εκδήλωση των απανωτών πλημμυρικών φαινομένων.
Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου άρχισαν στις 17 Οκτωβρίου λόγω των ζημιών και θα ολοκληρωθούν στις 2 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ο αγώνας της πρυτανικής αρχής και των υπηρεσιών του ιδρύματος είναι η αποκατάσταση των ζημιών, η επούλωση των πληγών και η αντιμετώπιση των νέων μετώπων.
Σε όλη αυτή την περίοδο συγκινητική ήταν συνδρομή που υπήρξε από άλλα Ιδρύματα της χώρας με διάθεση εξοπλισμού, αλλά και προσωπικού.
Ο πρύτανης κ. Μπιλλίνης τόνισε πως το ύψος των ζημιών από τις πλημμύρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 2.275.000 ευρώ αφορούν τις ζημιές στις υποδομές και το 1.500.000 ευρώ στον εργαστηριακό εξοπλισμό.
Για τα 2.275.000 που αφορούν τις υποδομές, έχουν ήδη δοθεί αντίστοιχοι πόροι από το υπουργείο παιδείας, ενώ το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα υποβάλλει νέο αίτημα στο υπουργείο για τη χρηματοδότηση του 1.500.000 που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στον εξοπλισμό των εργαστηρίων.
Από τα 4.000.000 ευρώ οι ζημιές στον Βόλο είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε από την πρυτανική αρχή από το 1.500.000 που ήταν το ύψος των ζημιών για τον εργαστηριακό εξοπλισμό, τα 800.000 ευρώ αφορούν ζημιές σε εργαστήρια τμημάτων του Βόλου. Επίσης και από τα 2.250.000 ευρώ ζημιών σε υποδομές, πάλι στα τμήματα του Βόλου αναλογούσε το υψηλότερο μερίδιο.

Κτιριολογικός και
ηλεκτρομηχανολογικός
έλεγχος σε όλα τα κτήρια

Ο πρύτανης ανέφερε για την κατάσταση με τις υποδομές στο πανεπιστήμιο πως «μετά από έντονες προσπάθειες του προσωπικού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Π.Θ., των μελών του Τεχνικού Συμβουλίου και μηχανικών των παραρτημάτων του ΤΕΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα ελέγχθηκαν όλα τα κτίρια, καταγράφηκαν οι καταστροφές και προτάθηκαν οι βέλτιστες λύσεις για την αποκατάσταση τους.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κτιριολογικός και ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια από μικτά κλιμάκια μηχανικών, της Διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Π.Θ., του τεχνικού συμβουλίου του Π.Θ. και μηχανικών των παραρτημάτων του ΤΕΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Στα Τρίκαλα
Το κτίριο του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας έχει ήδη δοθεί σε χρήση ενώ στο κτίριο του ΤΕΦΑΑ τοποθετήθηκε γεννήτρια αδιάλειπτης παροχής ρεύματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων από το υπόγειο. Ολοκληρώθηκε η πρόταση (αρχιτεκτονική και ηλεκτρολογική) μεταφοράς του κεντρικού σταθμού μέσης τάσης από το υπόγειο σε ισόγειο χώρο και αναμένεται η υλοποίησή της μετά την λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Μέχρι να περατωθεί η κατασκευή του νέου υποσταθμού θα παραχωρηθεί οικίσκος υποσταθμού που θα τοποθετηθεί κοντά σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ και θα παρέχει ρεύμα σε όλο το συγκρότημα. Μετά την ηλεκτροδότηση του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και απολύμανση του, προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό σε χρήση.
Στην Καρδίτσα
Έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτρολογικός έλεγχος του συνόλου των κτιρίων όλων των Τμημάτων και έχουν δοθεί προς χρήση. Τοποθετήθηκαν νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες στους υπόγειους χώρους των κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής και εκκρεμεί ο καθαρισμός και η απολύμανσή τους. Εκκρεμεί η υγρομόνωση ενός τμήματος της οροφής των κτιρίων των κλινικών.

Στη Λάρισα
Τα κτίρια όλων των Τμημάτων έχουν δοθεί προς χρήση.
Στη Λαμία
Στο κτίριο επί της οδού Παπασιοπούλου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στεγανοποίησης των κουφωμάτων και υγρομόνωση στο αμφιθέατρο 1. Επίσης έγιναν εργασίες υγρομόνωσης στο κυρίως κτίριο και στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΣΤΕΦ και δόθηκαν προς χρήση.
Όλα τα κτίρια στην πόλη της Λαμίας έχουν ήδη δοθεί προς χρήση.

Στον Βόλο

Έχουν δοθεί προς χρήση όλα τα κτίρια της Πολυτεχνικής Σχολής στο πεδίον Άρεως.
Το κτίριο της Γεωπονικής σχολής δόθηκε προς χρήση αφού δόθηκε προσωρινή λύση στην υγρομόνωση του δώματος.
Αναμένεται η διαδικασία πλήρους υγρομόνωσης του δώματος καθώς και η τοποθέτηση πλακιδίων πατώματος PVC και πλακιδίων ψευδοροφής ορυκτής ίνας προς αντικατάσταση όσων καταστράφηκαν.
Στο συγκρότημα Παπαστράτου πραγματοποιήθηκε νέα μελέτη σύνδεσης του φρεατίου λυμάτων στο πεζοδρόμιο της Ιάσονος από τη ΔΕΥΑΜΒ. Για αυτό το λόγο έχουν απενεργοποιηθεί οι τουαλέτες του ισογείου δίπλα στο αμφιθέατρο Κορδάτος μέχρι να ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα σύνδεση.
Δόθηκε προσωρινή ρευματοδότηση σε όλο το συγκρότημα σε αναμονή της μεταφοράς του υποσταθμού μέσης τάσης από το υπόγειο στο ισόγειο του κτιρίου, ώστε να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα εισροής θαλάσσιων υδάτων.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε, η εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης – θέρμανσης στο κτίριο Παπαστράτου. Είμαστε σε διαδικασία ελέγχου του συστήματος.
Η συντήρηση των υαλοστασίων στις προσόψεις επί των οδών Ιάσονος και Αργοναυτών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα στο κτίριο Δελμούζου, θα παραδοθεί προς χρήση αρχές Δεκεμβρίου.
Ολοκληρώθηκε η επισκευή της μόνωσης της οροφής του νέου κτιρίου Ρόζας Ιμβριώτη. Αναμένεται η τοποθέτηση πλακιδίων ψευδοροφής ορυκτής ίνας στα σημεία που υπήρχαν φθορές.
Το συγκρότημα Παπαστράτου δόθηκε προς χρήση, με μόνη εκκρεμότητα την επιλογή της χρονικής στιγμής που θα διακοπεί το ρεύμα για τρεις ημέρες, με σκοπό τη σύνδεση με τους νέους υποσταθμούς μέσης τάσης που προμηθευόμαστε.
Το κτίριο Δεληγιώργη δόθηκε προς χρήση και εκκρεμεί η υγρομόνωση του δώματος. Το κτίριο της οδού Κουμουνδούρου και το κτίριο επί της οδού Ιάσονος 62 έχει δοθεί προς χρήση.
Το κτίριο Τσικρίκη, εκτός του ισογείου στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης, έχει δοθεί προς χρήση.

Από τη νέα χρονιά
θα επαναλειτουργήσει
το κτίριο της Βιβλιοθήκης
«Το κτίριο της Βιβλιοθήκης παραμένει κλειστό, ενώ η απάντληση των υδάτων είναι συνεχής καθ’ όλο το 24ώρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερά μόνιμος υδροφόρος ορίζοντας ύψους 10 εκατοστών πάνω από τη στάθμη του υπογείου εντός του κτιρίου εξαιτίας των μόνιμων πηγαδιών απάντλησης που υπάρχουν στο υπόγειο του κτιρίου. Έχουν τοποθετηθεί προσωρινές αντλίες μέχρι να καθαριστεί ο χώρος του υπογείου και να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τις μεγάλες αντλίες των πηγαδιών. Ρεύμα μας παρέχει ο Δήμος Βόλου και τον ευχαριστούμε θερμά» ανέφερε ο πρύτανης.
Θα μεταφερθούν και στο κτίριο αυτό τα μηχανήματα ηλεκτροδότησης στο ισόγειο, ενώ θα μεταφερθούν οι είσοδοι και οι έξοδοι του κτιρίου στις πόρτες της Ερμού και της Δημητριάδος και όχι από την Σκοπέλου και την Μεταμορφώσεως που ήταν μέχρι τώρα. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης θα επαναλειτουργήσει από την καινούργια χρονιά.

«Το Πανεπιστήμιο
επέστρεψε στην
κανονικότητα»
Ο πρύτανης είπε: «Το Πανεπιστήμιο επέστρεψε στην κανονικότητα, όλα τα τμήματα κάνουν μαθήματα δια ζώσης. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. Εκτιμούμε ότι θα διορθωθούν πολύ γρήγορα.
Έχουμε λάβει χρηματοδότηση 2.275.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για επισκευές και συντηρήσεις κτιρίων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες (προσωπικό και φοιτητές) για την υπομονή και τη συνεργασία σας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και αυτούς τους λίγους που δεν έδειξαν υπομονή και μας άσκησαν άδικη κριτική. Μας έκαναν πιο δυνατούς και συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες αποκατάστασης γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Ιδιαίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης για τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν, δουλεύοντας πολλές ημέρες πέραν του ωραρίου τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου σε σύντομο χρονικό διάστημα παρά το πρωτοφανές μέγεθος των καταστροφών.
Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαιώνει τους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθεί όποιου επιπλέον προβλήματος ανακύψει».
Για τις καθαρίστριες τόνισε ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν προσλαμβάνει καθαρίστριες ούτε δίνει τα ατομικά μέσα υγιεινής. Αυτά είναι δουλειά των εργολάβων, αλλά, όταν μάθαμε πως υπήρχε ζήτημα, δώσαμε και εμείς ατομικά μέσα υγιεινής, αν και δεν ήταν υποχρέωσή μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το