Τοπικά

Σοβαρές ζημιές στα κεράσια Πηλίου από τη χθεσινή βροχόπτωση 

Σοβαρές ζημιές στην παραγωγή κερασιών στην περιοχή του κεντρικού και νοτίου Πηλίου προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, καθώς οι παραγωγοί βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής και οι καρποί σχίζονται και δεν είναι εμπορεύσιμοι. Από την πλευρά τους παραγωγοί σε περιοχές του Αλμυρού ζητούν άμεση καταγραφή και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, από τις ζημιές που προκάλεσε η προχθεσινή χαλαζόπτωση σε 2.000 στρέμματα καλλιεργειών. Στο μεταξύ, ισχυρή καταιγίδα με χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή του Αλμυρού και χθες το απόγευμα, ενώ χαλάζι σε μέγεθος ρεβυθιού έπεσε και στο Κατηχώρι.

Σύμφωνα με καλλιεργητές κερασιών στην περιοχή των Κ. Λεχωνίων «τη μικρή φετινή παραγωγή αποτελείωσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αφού τα κεράσια σχίζονται και δεν είναι εμπορεύσιμα». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως από τις βροχοπτώσεις να επηρεαστούν τα μούσμουλα και τα τζάνερα, ενώ δεν εκφράζεται ανησυχία για βανίλιες, δαμάσκηνα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα.
Να αναφερθεί ότι φόβοι για ανάλογες ζημιές στα κεράσια εκφράζουν και οι παραγωγοί στις περιοχές Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Βλασίου και Αγ. Γεωργίου, καθώς οι βροχοπτώσεις στη συγκομιδή σχίζουν τον καρπό.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες και όταν ο καιρός καλυτερεύσει θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες φρούτων στο Πήλιο.

Χαλαζοπτώσεις
Στο μεταξύ, έντονη βροχόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε με χαλάζι σημειώθηκε χθες το απόγευμα τόσο στην πόλη του Αλμυρού όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκφράζονται φόβοι και για νέες ζημιές σε καλλιέργειες. Όπως προαναφέρθηκε, χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και στο Κατηχώρι η οποία διήρκεσε πέντε περίπου λεπτά της ώρας, με το χαλάζι να έχει μέγεθος ρεβυθιού.
Στην πόλη του Βόλου μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν χθες το πρωί από το μπουρίνι που ξέσπασε και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των εθελοντών της Λέσχης Εδικών Δυνάμεων για το άνοιγμα φρεατίων.

Αποζημιώσεις ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού – Σούρπης
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους συναδέλφους της περιοχής που επλήγησαν από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση να απαιτήσουν:
– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα του αγροτικού συλλόγου είναι να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο από το χαλάζι επλήγησαν καλλιέργειες στον Άνω Μαυρόλοφο, Αργιλοχώρι, Πέρδικα, Φυλακή. Καταστράφηκαν περίπου 2.000 στρέμματα σιτηρών, βαμβακιού και καλαμποκιού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το