Τοπικά

Σωματεία και φορείς του Βόλου τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

“Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας”, ήταν το κεντρικό σύνθημα στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη πλατεία Ελευθερίας από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Μαγνησίας, εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης του Βόλου, τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. “Διαδηλώσαμε μαχητικά την απόφασή μας να κλιμακώσουμε την πάλη για ζωή με δικαιώματα, με αιχμή των διεκδικήσεων μας το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δημοκρατικός σύλλογος.

Την συγκέντρωση άνοιξε η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, Γλυκερία Πέτρου, σημειώνοντας πως «η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησαν η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η χρόνια απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.” Τόνισε την τεράστια επίθεση που γίνεται από την εργοδοσία. όπου χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν, ενώ άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά, αλλά παρόλα αυτά κουβέντα για την ευθύνη του κράτους να εξασφαλίσει καθολικά δωρεάν κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας.  “Μας κρύβουν πως στο όνομα της ισότητας καταργήθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού. Επισήμανε πως δεν έχουν τίποτα κοινό, οι γυναίκες του μόχθου, με τις γυναίκες που συμμετέχουν στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων και που ευθύνονται για την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα”. Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συλλόγου σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί την σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση, αναδεικνύοντας στην πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των γυναικών ως «κόστος» για το κράτος, και ως «όφελος» για του επιχειρηματικούς ομίλους και δεν εξασφαλίζει δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα στηρίξουν ολόπλευρα τις γυναίκες θύματα βίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία της Προέδρου του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύης Καρυδάκη, αναφέροντας πως η χθεσινή μέρα είναι μέρα απολογισμού της πάλης για την ισοτιμία των εργαζόμενων γυναικών, για την κοινωνική τους ισότητα. “Μέρα που το εργατικό, και το γυναικείο κίνημα, κάνει το δικό του απολογισμό, προετοιμάζει τη συνέχεια της δράσης του σε μια περίοδο που εξαπολύεται μια καταιγιστική επίθεση σε βάρος των όποιων κατακτήσεων έχουν αποσπαστεί στις συνθήκες του καπιταλισμού. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η μερική απασχόληση υπηρετούν αυτό το στόχο του κεφαλαίου. Πρώτα εφαρμόστηκαν στις εργαζόμενες γυναίκες, με την υποκριτική επίκληση των «ιδιαίτερων» αναγκών τους για περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα της οικογένειας,, και στη συνέχεια γενικεύονται στο σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτως φύλου και σε όλους τους κλάδους. Μπορεί και σήμερα να σπάσει η σιωπή των γυναικών για την πολύμορφη βία που ασκείται πάνω τους, πρώτα και κύρια από την εργοδοσία και το κράτος της. Πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικά μόνο στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου η κάθε εργαζόμενη δεν είναι μόνη της, αλλά έχει στήριγμα και αποκούμπι όλους τους συναδέλφους της. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου πρέπει να βαδίσουμε μαζί με τους άντρες συναδέλφους μας για την οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η μάνα στο ποίημα «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου είναι μια αντιπροσωπευτική γυναίκα του λαού, η μάνα του εργάτη, που οδυρόμενη πάνω στο σκοτωμένο γιο της παίρνει το δικό της δρόμο. Το δρόμο της ταξικής πάλης που ο γιος της της έδειξε, όχι μόνο με την τελική πράξη του δράματος, αλλά και με τη θέρμη και τη σιγουριά για την τελική έκβαση του αγώνα που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι»

Επίσης απαγγέλθηκαν ποιήματα του Μπρεχτ από τις συναγωνίστριες Όλγα Πιλικίδου και Γεωργία Χατζημπαλάση.
Με συνθήματα που καταδίκαζαν την τρομοκρατία και την καταστολή οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το