Παραπολιτικά

Σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις, μικροσυμφέροντα άφησαν το Βόλο χωρίς νέο δικαστικό μέγαρο “Θ”

Πώς γίνεται οι περισσότερες ελληνικές πόλεις να έχουν αποκτήσει σύγχρονα δικαστικά μέγαρα και ο Βόλος ακόμη να συζητά εάν θα πρέπει να λειτουργεί το κτίριο της δικαιοσύνης εντός ή εκτός κεντρικού ιστού; Η απάντηση είναι πως τα μικροσυμφέροντα και οι μεθοδεύσεις άφησαν χωρίς ένα σύγχρονο κτίριο την πόλη.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά και από ένα μπαράζ δημοσίων τοποθετήσεων του προέδρου του Δ.Σ.Β. κ. Γαϊτάνη.
Το ζήτημα κατά καιρούς απασχολεί έντονα την επικαιρότητα. Οι ηγεσίες του δικηγορικού σώματος επέμεναν διαχρονικά στη λύση ανακατασκευής του υφιστάμενου κτιρίου, για να μη χαλάσει η «δικηγορική πιάτσα», αγνοώντας τις ανάγκες της πόλης, καθώς επίσης και ότι σε διατηρητέο κτίριο δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις.
Μόνο ο πρώην Δήμος Ν. Ιωνίας μέσω του Π. Μαβίδη παραχωρούσε οικόπεδα εντός των εδαφικών του ορίων για κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου.
Ο πρ. δήμαρχος Α. Βούλγαρης είχε προχωρήσει στην πρόταση της γυάλινης προσθήκης στο υφιστάμενο κτίριο, άλλα έλαβε την αρνητική γνωμοδότηση της Εφορείας Νεοτέρων μνημείων.
Οι πολιτικές ηγεσίες της πόλης προκειμένου να μη χαλάσουν τις σχέσεις τους με το δικηγορικό σώμα, ακολουθούσαν προτάσεις χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και δεν ταυτίζονταν με το μοντέλο της σύγχρονης πόλης.
Το αποτέλεσμα είναι στον Βόλο η δικαιοσύνη να απονέμεται σε συνθήκες άθλιες που προσβάλλουν τους πολίτες και κυρίως τους λειτουργούς της.
Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά πιο οργανωμένα το 2012, από τον Δήμο Βόλου όπου ξεκίνησαν μελέτες και επίσημες διαβουλεύσεις.
Ενόψει της συζήτησης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο συγκλήθηκε ανοικτή εκδήλωση και παρουσιάστηκε μια οργανωμένη πρόταση. Είχε κατατεθεί και τεχνική έκθεση, από στελέχη της Πολεοδομίας, για τους λόγους για τους οποίους το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο ήταν ακατάλληλο όπως και προτεινόμενες λύσεις όπως αυτή του κτιρίου πρώην «Ταχυδρόμου».
Στη μεγάλη ανοικτή εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί φορείς, παρουσία στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ενός νέου μεγάρου σε ένα νέο οικόπεδο. Μειοψήφησε μόνο ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ.Β.
Η εκδήλωση κατέληξε υιοθετώντας την πρόταση του τότε προέδρου του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου να ακολουθηθεί μεθοδολογία η οποία βασιζόταν σε καθαρά τεχνοκρατικά και πολεοδομικά στοιχεία, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης συγκεκριμένων κριτηρίων.
Συγκροτήθηκε επιτροπή από την τωρινή πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, τον καθηγητή του Π. Θ. κ. Λαλένη, τον τότε προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδίου Πόλης του Δήμου και τον π. αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Νίκο Μόσχο.
Η επιτροπή βαθμολόγησε βάσει πολλών κριτηρίων τα τις εξεταζόμενες λύσεις. Εξετάστηκε η λύση του υφιστάμενου κτιρίου, του κτιρίου πρώην «Ταχυδρόμου», οικοπέδου στην Αθηνών, οικοπέδου στον Περιφερειακό, στην οδός Κρήτης, οικοπέδου στην οδό Ελύτη, η στέγη ανηλίκων στη Ν. Ιωνία, το κτίριο και οικόπεδο Γκλαβάνη, το σωφρονιστικό κατάστημα Μεταμόρφωσης. Η επιτροπή κατέληξε ότι το καταλληλότερο οικόπεδο ήταν αυτό της Στέγης Ανηλίκων, το οποίο ανήκει εκτός των άλλων και στο υπουργείο Δικαιοσύνης .
Η επιτροπή παρέδωσε την έκθεσή της τον Ιανουάριο του 2014 και εντάχθηκε στην πρόταση του Δήμου για την αναθεώρηση της Β’ φάσης του Γ.Π.Σ.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σε προφανή αντίθεση με τα όσα υποστήριζε η κατασκευαστική εταιρεία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια, αποφαίνεται ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι επαρκέστατο και καλεί τον Δικηγορικό Σύλλογο να φύγει μάλιστα από εκεί. Το υπουργείο απάντησε σε αίτημα του Ειρηνοδικείου να μεταφερθεί στο πρώην κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οδό Γαλλίας.
Ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ.Β. κ. Γαϊτάνης τις τελευταίες ημέρες άλλαξε ρότα και τάσσεται ανοικτά υπέρ των προσωρινών λύσεων όπως αυτή της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης ή ακόμη και αυτή του κτιρίου πρώην «Ταχυδρόμου». Παραβλέπεται δε το γεγονός ότι για να μεταφερθεί το Ειρηνοδικείο σε ιδιωτικό χώρο θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός από το υπουργείο, το οποίο μάλιστα ειδικά αυτή την περίοδο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει χρήματα για μισθώματα σε τρίτους.
Δικηγόροι που αντιδρούν στη στάση του προέδρου τους, τον κατηγορούν για «κυβίστηση» από τη στάση που κρατούσε προεκλογικά. Επίσης του καταλογίζουν ότι υιοθετεί προσωρινές λύσεις και όχι μια μακροπρόθεσμη, στη λογική του ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Αυτή είναι η ιστορία, τα γεγονότα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το