Άρθρα

Σκέψεις και προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας

Του Θανάση Κουντουρά

Επειδή μένω και πρέπει να μένουμε αναγκαστικά στο σπίτι, λόγω προστασίας μας από τον επικίνδυνο αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, έχω παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή όλες τις σταδιακές επιμέρους ανακοινώσεις, καθώς και τις διευκρινιστικές από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας για τη βοήθεια και τα μέτρα στον επιχειρηματικό κόσμο, στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους. Καθόλου, όμως, μέχρι σήμερα (δυστυχώς) για τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, για τους αγρότες – παραγωγούς, για τις αγροτικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους, που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ / ΙΚΑ.

Εγώ, ως απλός, συνταξιούχος γεωπόνος, αλλά ενεργός πολίτης, που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και επί πάρα πολλά χρόνια με τα κοινά (γεωπονικά, επιμελητηριακά, αυτοδιοικητικά / δημοτικά), θέλω να εκφράσω και να κάνω κάποιες σκέψεις και παρεμβάσεις με αντίστοιχες φυσικά προτάσεις. Προτάσεις για θέματα που απασχολούν κατά τη γνώμη μου χιλιάδες συνανθρώπους μας, χιλιάδες συμπολίτες μας και ειδικά «σήμερα και αύριο» στη δύσκολη αυτή συγκυρία της εποχής του κορωνοϊού.
Θέμα πρώτο: Α. Αφορά τις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές (με κυβερνητική απόφαση), αλλά ουσιαστικά υπολειτουργούν, με πάρα πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους και φυσικά των καθαρών κερδών τους, της τάξεως πάνω από 70%!!!

Σημείωση: Για τις προαναφερθείσες ανοιχτές επιχειρήσεις, με πάρα πολύ μειωμένο τζίρο αυτή την εποχή, πρέπει να πω ότι αυτή η αισθητή μείωση τζίρου μπορεί να διαπιστωθεί πάρα πολύ εύκολα, πραγματικά και ουσιαστικά από τη σύγκριση των μηνιαίων Ζ (τελικό άθροισμα) των λιανικών πωλήσεων και της καθαρής αξίας των εκδοθέντων τιμολογίων πωλήσεων προϊόντων από τις επιχειρήσεις, για τους φετινούς μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (χωρίς να υπολογίζω και την πιθανότητα του μηνός Μαΐου, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του έτους 2019, αλλά και του 2018. Οι λογιστές των επιχειρήσεων, οι ΔΟΥ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν όλα τα αντίστοιχα στοιχεία).

Προτάσεις: α. Να γίνουν οι αντίστοιχες αναστολές πληρωμών οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τις τράπεζες κ.λπ.), όπως και στις ήδη κλειστές επιχειρήσεις, με κυβερνητική απόφαση. β. Να γίνει μείωση του ενοικίου κατά 30% του ενοικιαζόμενου οικήματος / καταστήματος από την αρχή των ανακοινωθέντων ανακουφιστικών κυβερνητικών μέτρων της «εμπορικής καραντίνας» (15/3/2020), ώς το τέλος της λήξης αυτής.

Β. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, κλειστές (με κυβερνητική απόφαση) και ανοιχτές (αλλά ουσιαστικά υπολειτουργούσες). Επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες, δηλαδή τη «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», όπως λέγονται ανέκαθεν, αλλά και σήμερα, από όλους τους ιθύνοντες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.
Προτάσεις: α. Οι πληρωμές (λόγω κυβερνητικής αναστολής) όλων των οικονομικών υποχρεώσεων, όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων (προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τις τράπεζες κ.λπ.). Να αρχίσουν να γίνονται τμηματικά 3 μήνες, τουλάχιστον από το τέλος της «εμπορικής καραντίνας» και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις / τόκους. Διότι μια επιχείρηση που είναι κλειστή ή υπολειτουργεί με πάρα πολύ μειωμένο τζίρο, δεν μπορεί σίγουρα να βρει τα αντίστοιχα χρήματα μετά από ενάμιση μήνα που πιθανόν να ξαναλειτουργήσει κανονικά. Ενώ παράλληλα, θα εξακολουθούν να «τρέχουν», να υπάρχουν πραγματικά και υποχρεωτικά τα κανονικά μηνιαία λειτουργικά έξοδά της (π.χ. το 60% ή 70% του ενοικίου -αν το οίκημα / κατάστημα είναι ενοικιασμένο, καθώς επίσης και η πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, ύδρευσης, δημοτικών τελών κ.λπ. έστω και αν είναι μικρότερη η αξία τους).
Η κάθε επιχείρηση για να αρχίσει να πληρώνει τις προηγούμενες «παγωμένες» οικονομικές υποχρεώσεις της πρέπει καταρχήν να ξαναρχίσει να δουλεύει σιγά-σιγά, ικανοποιητικά, να μπει σταδιακά νέο χρήμα στο ταμείο της για να αρχίσει να ξαναπληρώνει.
β. Να γίνει μείωση (έστω και μικρή) δίκαια και ποσοστιαία, των φορολογικών συντελεστών – εισοδήματος, καθώς και μείωση της φορολογικής καταβολής του επομένου έτους στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν τουλάχιστον φέτος, σε όλες τις κλειστές και ανοιχτές υπολειτουργούσες επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού.
γ. Η χορήγηση (μελλοντικά) χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού κράτους στις κλειστές και ανοιχτές επιχειρήσεις (που υπολειτουργούν), πρέπει να δοθούν σε όλους, πολύ μικρούς (μικρές επιχειρήσεις), μικρούς (μικρές επιχειρήσεις), μεσαίους (μεσαίες επιχειρήσεις) και όχι μόνο στις μεγάλες / πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και στους αντίστοιχους μετόχους τους ή στους… «ημετέρους» (όπως γίνεται και γινόταν συνήθως).
Θέμα δεύτερο: Aφορά στα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τους πλειστηριασμούς (ειδικά της πρώτης κατοικίας) και όχι μόνον γι’ αυτούς που έχουν μπει με κυβερνητική απόφαση στο επίδομα των 800 ευρώ ή λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων ή υπολειτουργίας των δικηγόρων και συμβολαιογράφων εξαιτίας κορωνοϊού.

Πρόταση: Ανεξάρτητα με τη θέση των ευρωπαϊκών θεσμών ή καλύτερα… δεσμών, με απόφαση της Ελληνικής Βουλής να θεσπιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και η αναβολή πλειστηριασμών, τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας, ώς τέλος του έτους, η παράταση (τουλάχιστον) ώς τέλος Οκτωβρίου της πλατφόρμας διακανονισμού των κόκκινων δανείων, καθώς και της απευθείας συνεννόησης των δανειοληπτών / οφειλετών κόκκινων δανείων, με τις τράπεζες ή τα funds, με ουσιαστικά κατανόηση / διευκόλυνση, λόγω της πολύ επικίνδυνης επιδημίας του κορωνοϊού και της πολύ μεγάλης οικονομικής δυσκολίας των συνανθρώπων μας Ελλήνων πολιτών.
Όλα τα προηγούμενα αναφερθέντα πιστεύω ότι είναι εφικτά να γίνουν, να εφαρμοστούν, αρκεί να υπάρχει θέληση και έγκαιρη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους, από τις ελληνικές πολιτικές παρατάξεις της Βουλής και ιδίως της κυβερνητικής παράταξης.
Ο αόρατος εχθρός, ο κορωνοϊός, γρήγορα ή αργότερα, θα περάσει και μακάρι να έχουμε όλοι την υγεία μας.
Όμως, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά, δυστυχώς, και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, θα είναι από προβληματική ως πάρα πολύ δύσκολη.
Ας εφαρμοστούν λοιπόν όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, καθώς και για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, τους συνανθρώπους μας, ώστε μετά την κρίση να βγούμε πάλι νικητές. Ως Έλληνες νικητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το