Αθλητισμός

Σκέφτεται το μέλλον η ΠΑΕ Βόλος μετά τις αλλαγές στο ποδόσφαιρο στην… μετακορωνοϊού εποχή

Την επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού σκέφτονται ήδη στην ΠΑΕ Βόλος, καθώς το ποδόσφαιρο δεν θα είναι το ίδιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο των πλανήτη. Αναμένονται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, τα οποία θα είναι χαμηλότερα σε σχέση μ’ αυτά που ισχύουν σήμερα.

Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δεν μπορούν να γνωρίζουν στην παρούσα φάση, ποιο θα είναι το τοπίο στην Ελλάδα, όσον αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πως μπορεί να στηριχθεί το προϊόν. Ως γνωστόν, τα κύρια έσοδα των ομάδων και ιδίως των μικρομεσαίων της Σούπερ Λιγκ, προέρχονται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Η ΠΑΕ Βόλος φέτος είχε συμβόλαιο με τη Nova και όπως όλες οι ομάδες της κατηγορίας, έχουν λαμβάνειν χρήματα από τον τηλεοπτικό πάροχο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα καταβληθεί το ποσό που οφείλεται από τη Nova στις ΠΑΕ; Κι αν ναι, πότε; Ήδη, αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή του πρωταθλήματος και στην τηλεδιάσκεψη των ομάδων της περασμένη Πέμπτη «έπεσε» στο τραπέζι η πρόταση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος. Αν παρθεί απόφαση να μην γίνουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ του πρωταθλήματος, το γεγονός θα επιφέρει οικονομική ζημιά στις ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να υποστούν τις συνέπειες από την ΟΥΕΦΑ οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα Κύπελλα Ευρώπης της νέας αγωνιστικής περιόδου. Κι αυτό, καθώς η ΟΥΕΦΑ απειλεί τις λίγκες, μια και θέλει να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, έστω και μέσα στον Ιούλιο.
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ Μηνάς Λυσάνδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters μίλησε για τη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για τα ενδεχόμενα που υπάρχουν σχετικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Αρχικά τόνισε στη συνέντευξη του: «Στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας πριν από τις 24 Απριλίου. Δεν πρόκειται για άσκηση χωρίς πίεση χρόνου. Πρέπει να καταγράψουμε τη ζημία και να γνωρίζουμε τις συνέπειες. Η κατάσταση δεν διαφέρει από άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες της αναστολής. Εμείς ως Σούπερ Λιγκ καταλαβαίνουμε την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ημερομηνίες γιατί έχουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση».
Στη συνέχεια στάθηκε στη σημασία της ενότητας σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν: «Έχουμε τα μάτια μας σε δύο επίπεδα: Ένα είναι στην Ευρώπη και οι προσπάθειες εκεί, αυτό είναι το αθλητικό επίπεδο και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο με τα κυβερνητικά μέτρα. Αν μείνουμε ενωμένοι και παίρνουμε αποφάσεις στο πνεύμα του αθλητισμού και του εμπορικού του χαρακτήρα, ο περιορισμός της ζημίας μπορεί να είναι εφικτός.
Δεν αρκεί να διαχειριστούμε μόνο την κρίση τώρα για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να εργαστούμε, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση. Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο όταν υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με δεδομένα στην Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχει μια περίπτωση που μια χώρα μπορεί να ξαναρχίσει και μια άλλη χώρα να μην μπορεί».

Δύσκολη η αύξηση των ομάδων
Από αρκετές ομάδες, όπως συνέβη και στην τηλεδιάσκεψη των ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, μπαίνει ως θέμα η αύξηση των ομάδων που θα μετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα από 14 σε 16.
Βασικό επιχείρημα είναι η μη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, που σημαίνει ότι η ομάδα που θα υποβιβαστεί στερείται της ευκαιρίας να διεκδικήσει στα πλέι άουτ την παραμονή της ή τη συμμετοχή στον αγώνα μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στη Σούπερ Λιγκ 2.
Ωστόσο για την υλοποίηση μια τέτοιας απόφασης έχουν εμφανιστεί τρία προβλήματα. Το πρώτο είναι η άρνηση της Nova, η οποία μόλις είδε να «φουντώνει» το θέμα έσπευσε να τοποθετηθεί λέγοντας, ότι είναι αντίθετη στην αύξηση και υποστηρίζοντας, ότι θα έβλεπε θετικά μείωση σε 12 ομάδες.

Το δεύτερο είναι η διάρκεια της επόμενη σεζόν. Αν και η κατάσταση θυμίζει τοπίο στην ομίχλη φαίνεται ότι όλα θα πάνε πίσω τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, το οποίο λόγω του EURO που μετατέθηκε για το επόμενο καλοκαίρι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Μάιο. Επομένως ο χρονικός περιορισμός μάλλον δεν «σηκώνει» αύξηση ομάδων, ενώ τα πλέι οφ και πλέι άουτ το πιθανότερο είναι να μην ισχύσουν.

Το τρίτο είναι οι αντιδράσεις των ομάδων που δε θέλουν αναδιάρθρωση και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν. Υπέρ της αναδιάρθρωσης έχουν εκφραστεί οι ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός και Πανιώνιος. Κατά οι Αστέρας και Βόλος. Οι υπόλοιποι, επί του παρόντος, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το