Κόσμος

Συντάξεις μαμούθ: 280.000 το μήνα σε 100 επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων

do-708_15

Σχεδόν πέντε δισ. δολάρια είναι το κομπόδεμα εκατό επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίοι παίρνουν συντάξεις ίσες με αυτές που παίρνουν 50 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν οι μισές οικογένειες της χώρας, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα 100 αφεντικά λαμβάνουν περίπου 280.000 δολάρια τον μήνα «μέχρι το τέλος της ζωής τους», σύμφωνα με του υπολογισμούς του Center for Effective Government και το Institute for Policy Studies.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί επίσης με τα ποσά που έχουν αποταμιεύσει για τις συντάξεις τους οι 116 εκατομμύρια φτωχότεροι Αμερικανοί, εκτιμούν οι δύο προοδευτικές «δεξαμενές σκέψης».

«Το κομπόδεμα αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι εργάζονται πιο σκληρά ή επενδύουν πιο σοφά. Οφείλεται σε κανόνες που έχουν διαμορφωθεί επίτηδες για να ανταμειφθούν αυτοί που ήδη βρίσκονται στο πάνω μέρος της κλίμακας», υποστηρίζεται στην έκθεση, στην οποία το γεγονός αυτό θεωρείται άλλη μια ένδειξη των ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Οι νέοι μισθωτοί συναντούν έτσι τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να αποταμιεύσουν για τη σύνταξή τους, λόγω της έλλειψης σταθερών θέσεων εργασίας και του «εξωφρενικού» βάρους των χρεών που συνάπτουν για τις σπουδές τους, διευκρινίζουν οι δύο «δεξαμενές σκέψης».

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, τα μεγάλα αφεντικά στις ΗΠΑ είδαν τις συντάξεις τους να αυξάνονται χάρη σε μια ειδική διάταξη που τους επιτρέπει να μην πληρώνουν φόρους για τα ποσά που προορίζονται για τα γεράματά τους.

Δεν τους επιβάλλεται κανένα όριο, ενώ για τους απλούς μισθωτούς άνω των 50 ετών το αφορολόγητο όριο είναι 24.000 δολάρια το χρόνο, υποστηρίζεται στη μελέτη.

Στη μελέτη κατονομάζεται συγκεκριμένα ο Ντέιβιντ Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και στη συνέχεια εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου YUM Brands (Pizza Hut, KFC, Taco Bell…), ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή με μια συνολική σύνταξη άνω των 234 εκατ. δολαρίων, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοί του δεν έχουν «καμιά σύνταξη», διαβεβαιώνει η μελέτη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με τον όμιλο, ο οποίος δικαιολόγησε το ύψος της μελλοντικής σύνταξης του επικεφαλής του επικαλούμενος τον απολογισμό του στα 29 χρόνια που πέρασε στην εταιρεία. Η μετοχή YUM «σημείωσε αύξηση κατά 900% υπό την ηγεσία του», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος.

Ο όμιλος διαβεβαίωσε επίσης ότι βοηθάει τους μισθωτούς του καταβάλλοντας τους 6% του δολαρίου για κάθε δολάριο που τοποθετούν σ’ ένα συνταξιοδοτικό ταμείο.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το