Τοπικά

«Σινεφίλ» ομάδα με 87.000 μέλη «έχτισε» στο Facebook ο Βολιώτης καθηγητής Νίκος Παππάς

Μυστική συνταγή επιτυχίας για να φτιάξει κάποιος μία επιτυχημένη σελίδα στα social media, σίγουρα δεν υπάρχει. Όμως ο Νίκος Παππάς, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου αγγλικών στον Βόλο, «έχτισε» ένα fan page στο Facebook που αριθμεί αισίως 87.000 μέλη έπειτα από οκτώ χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο. Η σελίδα ονομάζεται «Σινεφίλ» και είναι αφιερωμένη σε όσους λατρεύουν τον κινηματογράφο.
Παθιάστηκε με το σινεμά από τα νεανικά του χρόνια, για την ακρίβεια από τότε που ήταν μαθητής στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Τότε άρχισε να γράφει το δικό του… έπος σε VHS, τη γνωστή σε όλους μας βιντεοκασέτα. Μέχρι να τελειώσει το Λύκειο, είχε στη συλλογή του περισσότερες από 1.300 ταινίες που είχε «γράψει» παρακολουθώντας τηλεόραση, με τον Χίτσκοκ να είναι ο αγαπημένος του σκηνοθέτης. Απέκτησε πρόσβαση σε τεράστιο αριθμό φιλμ, πολύ πριν την ψηφιακή επέλαση των DVD’s, και μέχρι σήμερα διατηρεί ατόφια την συλλογή από βιντεοκασέτες, την οποία μάλιστα έχει καταλογογραφήσει.

Κάπως έτσι στη συνέχεια (από το 1998 μέχρι το 2002) βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, όπου σπούδασε παραγωγή ντοκιμαντέρ και ιστορία του κινηματογράφου. Το μέλλον του φάνταζε προδιαγεγραμμένο. Επιστρέφοντας από τη Γηραιά Αλβιώνα και με το πτυχίο στις αποσκευές του, βρήκε αμέσως δουλειά στην κρατική τηλεόραση, αλλά και στην εταιρεία της Audio Visual σε τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ. Μέχρι που το 2005 αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και να επαναπατριστεί, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί με τη διδασκαλία αγγλικών, καθώς γνώριζε άριστα πλέον τη γλώσσα.

Ερχόμενος στον Βόλο, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί το δικό του φροντιστήριο αγγλικών στο κέντρο της πόλης, το πάθος του για την 7η Τέχνη όχι μόνο δεν σίγασε, αλλά έγινε ακόμη πιο έντονο. Τον Μάιο του 2012 δημιούργησε την ομάδα «Σινεφίλ» στο Facebook, αντλώντας τον αρχικό πυρήνα των μελών του από τη λίστα των φίλων του στον προσωπικό του λογαριασμό. Οι πρώτοι τριακόσιοι fan του Νίκου Παππά, με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονταν και πληθύνονταν και πλέον η σελίδα αριθμεί 87.000 μέλη. Ένας αριθμός ιλιγγιώδης, ο οποίος όμως αποτυπώνει το τεράστιο «ρεύμα» που υπάρχει στη χώρα μας από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο και δημιουργούν περί τις 170 αναρτήσεις τη μέρα στον «τοίχο» της ομάδας.

Μέσα στο 2012 βγήκε στον αέρα και το ιστολόγιο του Βολιώτη σινεφίλ (nikolaspappas.blogspot.com), για να οργανώσει καλύτερα τις κριτικές του. Μέσα από το προσωπικό του blog και τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια, προέκυψε η έκδοση τριών βιβλίων, σχετικών -με τι άλλο;- με το σινεμά. Το 2014 από την «Ήρα Εκδοτική» της Μαρίας Αρφέ κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Σινεφίλ» και περιλάμβανε εξήντα δοκίμια που είχε γράψει, ως αφόρμηση διάφορων ταινιών που είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Έπειτα από το «Σινεφίλ: Εμπιστευτικό» ακολούθησαν άλλοι δύο τίτλοι, το «Σινεφίλ 2: Ζωή σαν έργο Τέχνης»» και το «Σινεφίλ 3: Τίτλοι τέλους» το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, από τις εκδόσεις «Ιστίο», τον εκδοτικό που σύστησε για τις δικές του ανάγκες ο πολυπράγμων Βολιώτης, αφού μετά το συγγραφικό του ντεμπούτο ανέλαβε προσωπικά την έκδοση των πονημάτων του. Και φυσικά έχει στα… σκαριά το τέταρτο βιβλίο που θα υπογράφει, με την ίδια θεματική μεν, αλλά διαφορετική προσέγγιση και πιο φιλοσοφική ματιά που θα συμβαδίζει με το πνεύμα της εκάστοτε ταινίας που σχολιάζει. Όσο για το πότε θα κυκλοφορήσει; Το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2021 θα βρεθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Πέρα από τη σινεφιλία του, ο Νίκος Παππάς τρέφει επίσης μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Η πολυετής ενασχόλησή του ως D.J., αλλά και η διαχείριση από τον Σεπτέμβριο του 2013 της «Avant garde jazz and contemporary music», μίας καθαρά μουσικής σελίδας στο Facebook με 15.900 μέλη, δίνουν το στίγμα του για το πόσο λατρεύει κι αυτή τη μορφή τέχνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το