Ελλάδα

Σημίτης: Λυπάμαι για τις αθλιότητες επί πρωθυπουργίας μου

 

«Λυπάμαι διότι όλες αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί δικής μου πρωθυπουργίας». Με αυτή τη φράση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «άδειασε» τον πρώην υπουργό και κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Παρότι υπεραμύνθηκε της επιλογής του ως υπουργού Άμυνας στον πρώτο ανασχηματισμό μετά το 1996 τόνισε και τις «πολιτικές διαφορές» που είχε με τον κατηγορούμενο. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι διακινήθηκαν μίζες γεγονός, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού Γιάννη Παγορόπουλου.

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται. Η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Σημίτης που καταθέτει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό, ως μάρτυρας με την ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού, υπό την προεδρία του οποίου το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις επίμαχες αποφάσεις για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, την επίδικη περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αναλυτικά η κατάθεση του Κ.Σημίτη
Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε μεν ως αποφασιστικό τον ρόλο του ΚΥΣΕΑ, ως «πολιτικού οργάνου», πλην όμως ως αναληθή τον ισχυρισμό ότι εξοπλισμοί έγιναν επιπόλαια, ως εκ τούτου προσπάθησε να αποδώσει το κλίμα της εποχής.

«Γίνονταν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν υπήρχε αρνητική πρόθεση. Ήμουν πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές. Το 1996, συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που έπρεπε να έχουν και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να επέμβουν εγκαίρως. Έπεσε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά που επέβαιναν… Οταν εγώ στις 3 το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούσαν να καταλάβουν τη νησίδα δίπλα στα Ιμια, μου είπε ότι θα χρειάζονταν έξι ώρες για να δράσουν. Θα ήταν πια πρωί και θα επεμβαίνανε οι Τούρκοι…» είπε.

«Μετά τα Ίμια με συνάντησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μου επεσήμανε τις ελλείψεις και την υπεροχή της Τουρκίας σε εξοπλισμό. Χρειαζόταν δύναμη αναχαίτισης που θα αποθάρρυνε την Τουρκία. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Σημίτης απαρίθμησε τις εξοπλιστικές προμήθειες (Μιραζ F16 κτλ.) αναφέρθηκε στη μετέπειτα διπλωματική προσπάθεια με την ΕΕ που οδήγησε το 1999 στη Συμφωνία του Ελσίνκι, ενώ μίλησε και για τον ρόλο της Κυβερνητικής Επιτροπής το 2001, οπότε και αποφασίστηκε με δική του πρωτοβουλία η δαπάνη περί τα εξοπλιστικά κατά 35 δισ. ευρώ. Τόνισε, μάλιστα, στο σημείο αυτό την επιμονή του Ακη Τσοχατζόπουλου να μη μειωθούν τα προγράμματα: «Ο Ακης δεν ήθελε να περικοπούν οι δαπάνες το 2001».

Ο ίδιος έδειξε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «ως υπεύθυνο για τις όποιες εξελίξεις, καθώς αυτός κινεί τη διαδικασία. Στο υπουργείο Εθνικής υπάρχει πληθώρα οργάνων (…). Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ προτού υπογράψουν οι υπεύθυνοι αυτών των επιτροπών, ο προϊστάμενος, οι αρχηγοί κάθε όπλου και ο ΓΕΕΘΑ. Τότε έρχεται το αντικείμενο στον υπουργό».

«Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κ.λπ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» είπε ο κ. Σημίτης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα σε μία οκταετία το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε μόλις 44 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε πολιτικό όρκο, ενώ συνοδευόταν όπως και κατά την πρώτη φορά προσέλευσης του στο δικαστήριο από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Σωκράτη Κοσμίδη, και τον νομικό Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

«Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία σε αυτές τις διαδικασίες;», ρώτησε η πρόεδρος τον κ. Σημίτη.

«Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή» απάντησε ο μάρτυρας, για να προκαλέσει την παρέμβαση συνηγόρου του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο. Οι τιμές των εξοπλιστικών δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση. Αυτά είναι ελέγξιμα από τις επιτροπές. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, με το ανώτερο να ακουμπά τον υπουργό» πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

«Δεν αποδείχθηκε» επέμεναν οι συνήγοροι. «Ο μάρτυς θεωρεί θέσφατο αυτό που ψάχνουμε…», σημείωσε ο Γιάννης Παγορόπουλος.

«Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε. Αν με ρωτάτε όμως να σκεφθώ αν μπορεί να γίνει, απαντώ ναι, αφού έγινε…» σημείωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν σχετικές δίκες».

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε ακόμη και στις καταθέσεις ενώπιον ελλήνων ανακριτών, στελεχών της εταιρείας Rheinmetall, για να στοιχειοθετήσει τα περί μιζών.

«Μια δωροδοκία μπορεί να χωρέσει στο στάδιο πριν και μετά το ΚΥΣΕΑ» επεσήμανε ύστερα από την επιμονή της έδρας.

«Δεν ξέρω αν δωροδοκήθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δεν έχω καμία γνώση» πρόσθεσε.

«Το ΚΥΣΕΑ προτίμησε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ως προς τη συμπαραγωγή των όπλων, για λόγους πολιτικής;» ρώτησε η εισαγγελέας και συμφώνησε ο μάρτυρας, τονίζοντας ότι κανένα άλλο ελληνικό ναυπηγείο δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να την αναλάβει.

Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε στην εισαγγελέα ότι κάθε φάκελος-για κάθε σύμβαση-που ερχόταν στο ΚΥΣΕΑ δεν συνοδευόταν από επιπλέον στοιχεία, εξηγήσεις, βοηθήματα.

«Μπορούσα να ρίξω μια ματιά μόνον εγώ, με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (…). Πέρα από τον υπουργό, πάντως, έκανε εισήγηση ο αρχηγός του όπλου, μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα, και τότε ο φάκελος στελνόταν πίσω. Άποψη είχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αν υπήρχε διαφωνία επιστρεφόταν ο φάκελος, το τονίζω. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορούσε να μπει σε λεπτομέρειες για την τιμή, παρά μόνον ότι ένα όπλο είναι πολύ ακριβό, θα μπορούσε να πει ψάξτε καλύτερη τιμή. Τα γερμανικά υποβρύχια επελέγησαν γιατί ο αρχηγός του όπλου υπεραμύνθηκε της ποιότητάς τους, λόγω και της πρότερης προμήθειας που είχε γίνει στην Ελλάδα».

Ύστερα από ερώτηση της εισαγγελέως, πάντως, ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι καμία πολιτική απόφαση δεν μπορούσε να υπερισχύσει στο ΚΥΣΕΑ αν προηγουμένως δεν υπήρχε εισήγηση ότι το όπλο ήταν καλό.

«Την εισήγηση την έκανε ο ίδιος ο υπουργός» επέμεινε ο κ. Σημίτης, ερχόμενος μάλιστα σε κόντρα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο που παρενέβη σχετικά από το εδώλιο. «Δεν ξέρω αν του την είχε έτοιμη κάποιο συμβούλιο ή επιτελείο, την έκανε όμως ο ΥΠΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ» είπε ο κ. Σημίτης.

«Η βαρύτητα της εισήγησης έχει σχέση και με τη βαρύτητα του προσώπου. Δεν επρόκειτο για κάποιον υπουργό που ορίσθηκε για πρώτη φορά», επεσήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός σε παρέμβαση του αναπληρωτή εισαγγελέα.

«Οι σχέσεις μου με όλους τους υπουργούς ήταν καλή» τόνισε ο κ. Σημίτης ερωτηθείς σχετικά. «Υπήρχε βεβαίως μία σχέση διαφορών, σε σχέση με τα πολιτικά θέματα, καθ’ όλη τη διακυβέρνηση μου υπήρχε διαφορά απόψεων, δεν επηρέασε όμως ποτέ τη στάση μου απέναντί του. Συζητήσεις για τα θέματα του ΚΥΣΕΑ δεν έγιναν ποτέ».

«Ηταν συνηθισμένη η εισήγηση για τα συγκεκριμένα όπλα» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, σε ερώτηση για κάτι ασύνηθες που θα μπορούσε να τον βάλει σε υποψίες, από πλευράς Τσοχατζόπουλου.

«Υπήρξαν κάποια ιδιαίτερα κριτήρια, με τα οποία επελέγη ο κ. Τσοχατζόπουλος στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας;» ρώτησε ο Δ.Κολοβός από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής.

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος έγινε υπουργός Εθνικής στον ανασχηματισμό, ήταν προηγουμένως ο Γεράσιμος Αρσένης, και δη την εποχή των Ιμίων. Ήταν άλλωστε το νούμερο δυο στο ΠΑΣΟΚ, είχε όλα τα εχέγγυα. Απαιτείται δε πολιτική εμπειρία για τη συγκεκριμένη θέση, χρειάζεται προσοχή».

Σε αποστροφή του, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τα όσα συνέβησαν «εξαιρετικά λυπηρά. Οι αθλιότητες αυτές συνέβησαν επί Πρωθυπουργίας μου…».

Ο κ. Σημίτης αντέδρασε όταν δέχθηκε από την Πολιτική Αγωγή βροχή ερωτήσεων για τον τρόπο επιλογής των υποβρυχίων και των Tor M1, και την ενημέρωση που τυχόν είχε, τονίζοντας ότι «δεν ήταν η δουλειά μου, αυτά δεν αφορούσαν το ΚΥΣΕΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε πολιτικό όρκο.

Στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να βρεθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί τρία χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

Στις 20 Μαΐου πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

Αρχικά, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίδικης περιόδου είχαν κληθεί για τις 29 Απριλίου, αλλά οι καταθέσεις τους μετατέθηκαν. Οι πολιτικοί, πλην του κ. Παπαντωνίου που απουσίαζε στο εξωτερικό, είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και μετά την αλλαγή των ημερομηνιών είχαν αποχωρήσει χωρίς να προβούν σε δηλώσεις για την υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Το αίτημα για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ που, από την αρχή της δικαστικής έρευνας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», προβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στηρίζεται στον ισχυρισμό του πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Σήμερα, στο δικαστήριο -ύστερα από πολλές συνεδριάσεις που είναι απούσα- πρόκειται να βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήδη μετήχθη στο Εφετείο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το