Ελλάδα

Ξυδάκης: Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έμοιαζε με σόου

amfipoli

Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης.
“Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα και όταν λέω τα πάντα, έχει κάνει ίσως και περισσότερα από όσο αντέχει πολιτικά για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Δηλαδή ένας συμβιβασμός που θα είχε όφελος για τη χώρα να μπορέσει να αναταχθεί και ένα όφελος για την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει ότι υπάρχει Ευρώπη που μεριμνά και υπερβαίνει τα προβλήματα”, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Αναγνώρισε ότι “είμαστε μια χώρα πληγωμένη και ένας λαός πληγωμένος επί πέντε χρόνια. Πρέπει κάπως να βγούμε σε ένα ξέφωτο”.
“Αν στους εταίρους είσαι ο λογικός, ο συμβιβαστικός, ο νηφάλιος, αυτός που θέλει να γίνει κάτι και βλέπεις το τείχος, απευθύνεσαι και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στην ελληνική κοινή γνώμη, στον ελληνικό λαό και προχωράς. Κάτι θα γίνει από όλα αυτά”, τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Για τη θέση του σχετικά με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και την έκταση που πήρε η υποδοχή τους με τιμές αρχηγού κράτους υπογράμμισε: “Έχω τη θέση ενός πολίτη ενός δημοκρατικού ουδετερόθρησκου κράτους, η Ελληνική δημοκρατία είναι ουδετερόθρησκη, δεν επιβάλλει δια της βίας καμία θρησκευτική πεποίθηση, καμία θρησκευτική πίστη, σέβεσαι οποιονδήποτε συμπολίτη σου πιστεύει κάτι το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τους άλλους”.
Αναφορικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, χαρακτήρισε το ίδιο το μνημείο “πολύ σημαντικό εύρημα” αλλά όπως είπε ο τρόπος που έγινε η ανασκαφή “είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου”, υπογραμμίζοντας ότι δεν θυμάται άλλη ανακάλυψη να έχει γνωρίσει τέτοια δημοσιότητα.
Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η ανασκαφή έχει βάλει “άνω τελεία”, ο χώρος μη προσβάσιμος στο κοινό και ότι γίνονται εργασίες αναστύλωσης, συντήρησης και διαμόρφωσης του χώρου.
Σχετικά με το υπουργείο του, είπε πως είναι παραγωγικό και πηγή παραγωγής ρευστότητας και πλούτου κάνοντας λόγο για το Ταμείο των Αρχαιολογικών Χώρων και για τα έσοδα από όλα τα πνευματικά δικαιώματα από κινηματογραφήσεις και φωτογραφήσεις.
Σημείωσε ότι θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου καθώς αυτή τη στιγμή είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη ενώ εξήγγειλε την καθιέρωση από το τέλος Ιουνίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που δημιουργεί όπως είπε βάσιμη προσδοκία για μεγάλη αύξηση των εσόδων.
“Διπλωματική και πολιτική η οδός διεκδίκησης επιστροφής των Μαρμάρων”
Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική, είπε ο υπουργός σε ερώτηση για το εάν η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση.
“Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι “το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά” αλλά και ότι απαιτείται δουλειά επίμονη “σε χαμηλό επίπεδο”.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το