Τοπικά

Σήμερα το τελευταίο “αντίο” στον 39χρονο από τα Άνω Λεχώνια

Κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ ένας 39χρονος στα Άνω Λεχώνια, που βρέθηκε χθες το πρωί στις 09.30 νεκρός στο κρεβάτι από τη σύζυγό του. Στο σπίτι του αγρότη Αγαμέμνονα Στρατή κλήθηκε το ΕΚΑΒ, για να διαπιστώσει τον θάνατό του, ενώ στη σύζυγό του δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, όταν κάλεσε ασθενοφόρο, αλλά κάθε προσπάθεια ήταν μάταιη. Η σορός του 39χρονου μεταφέρεται για νεκροψία-νεκροτομή, καθώς δεν υπήρχαν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, εκτός από ενοχλήσεις στο στομάχι που είχαν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες. Την υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Άλκηστη και την κόρη του Δανάη, ενώ η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στο ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου».

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς πυκνώνουν τα περιστατικά απώλειας νέων ανθρώπων από παθολογικά αίτια.
Οι γιατροί έχουν κρούσει ήδη το καμπανάκι κινδύνου και συστήνουν στον πληθυσμό να διάγει όσο το δυνατόν πιο υγιεινή ζωή με καλή διατροφή, άθληση και όχι κάπνισμα. Όπως αναφέρουν γιατροί, οι θάνατοι από τα καρδιολογικά και παθολογικά αίτια έχουν κατέβει και στις ηλικίες των 40 ετών, κάτι που δεν ίσχυε πριν μερικές δεκαετίες.
Στο μεταξύ αύξηση έως 15% στις διακομιδές ασθενών με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καταγράφουν τα στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για τη Μαγνησία, με κυριότερα αίτια να είναι η αύξηση των καρδιολογικών και παθολογικών περιστατικών λόγω του άγχους, της πίεσης και της κακής διατροφής.
Είναι εντυπωσιακό πως σε επίπεδο Θεσσαλίας οι διακομιδές των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών το 2010 άγγιξαν τα 34.715, ενώ το 2018 ανήλθαν στα 52.742 περιστατικά, δηλαδή μια αύξηση που ανέρχεται στο 34%.
Στις διακομιδές περιλαμβάνονται τόσο τα επείγοντα περιστατικά, όσο και τα χρόνια, όπως δηλαδή ραντεβού, εξιτήρια, επιστροφές, επανεξετάσεις, βοήθεια κατ’ οίκον, καλύψεις πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Για τη Μαγνησία η αντίστοιχη αύξηση στις διακομιδές ασθενών στα χρόνια της κρίσης αγγίζει το 15%. Πιο συγκεκριμένα το 2010 είχαν πραγματοποιηθεί 10.021 διακομιδές και το 2018 ήταν στις 11.610. Μάλιστα υπήρξαν χρονιές, όπως το 2014, που είχαν ανέλθει στις 12.064.
Από τις 11.610 διακομιδές πέρσι, οι 9.106 αφορούσαν στα επείγοντα περιστατικά και οι 2.504 τα χρόνια περιστατικά. Μεταξύ των μηνών του χρόνου φαίνεται να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή των περιστατικών, αν και το καλοκαίρι, όπως και τον χειμώνα, η κινητικότητα στις διακομιδές είναι εντονότερη.
Όπως αναφέρεται από το ΕΚΑΒ «η αύξηση των περιστατικών που διακομίζονται, έχει άμεση σύνδεση και με την αύξηση των καρδιολογικών, παθολογικών περιστατικών ως απόρροια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα η κρίση με την ανεργία και την υποαπασχόληση επέφερε περισσότερο άγχος, πίεση, αγωνία για το μέλλον, ενώ συνδυάστηκε με τη χειροτέρευση του επιπέδου ζωής, από την απουσία άθλησης μέχρι την κακή διατροφή. Είναι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε τα εμφράγματα και οι ανακοπές να εμφανίζονται πλέον και στις νεαρότερες ηλικίες, όπως μεταξύ 40-55 ετών».
Μάλιστα το 50% των ετήσιων διακομιδών είναι τα καρδιολογικά, παθολογικά, αναπνευστικά και τροχαία περιστατικά. Τα καρδιολογικά καλύπτουν ένα 20%, τα παθολογικά και τα αναπνευστικά από ένα 10% και τα τροχαία γύρω στο 8-10%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το