Τοπικά

Ακυρώθηκε κατηγορητήριο για έξι γιατρούς του “Αχιλλοπούλειου” – Η υπόθεση αφορούσε ανθρωποκτονία από αμέλεια

Υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια, στην οποία ήταν κατηγορούμενοι έξι γιατροί, που υπηρετούσαν τον Αύγουστο του 2014 στο Νοσοκομείο Βόλου, παραγράφηκε, καθώς το κατηγορητήριο εναντίον των έξι ακυρώθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Πρόκειται για μια όχι συνηθισμένη περίπτωση, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο πως το κατηγορητήριο ήταν ελλιπές, όπως υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων.
Οι έξι γιατροί κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς μια 34χρονη είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, στις 18 Αυγούστου του 2014, με τους συγγενείς της να στρέφονται κατά των γιατρών που την παρακολουθούσαν, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τον θάνατό της.
Η 34χρονη είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα και εσωτερική αιμορραγία, καθώς είχε πέσει από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας όπου διέμενε στο κέντρο του Βόλου, στις 7 Ιουλίου του 2014. Η άτυχη γυναίκα είχε νοσηλευτεί κατόπιν για 40 ημέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, όπου και είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, η πτώση της από τον τέταρτο όροφο, στις 12 τα μεσάνυχτα, οφειλόταν σε ατύχημα. Στο Νοσοκομείο Βόλου όπου είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ η κατάστασή της είχε κριθεί από τους γιατρούς πολύ κρίσιμη, γι’ αυτό και είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη και σε καταστολή.
Η 34χρονη ζούσε με τη μητέρα και την αδερφή της και ήταν άνεργη, ενώ πριν συμβεί το ατύχημα που κατέληξε στον θάνατό της, η οικογένεια είχε χάσει τον πατέρα, γεγονός που τους είχε στοιχίσει.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε χθες ότι το κλητήριο θέσπισμα έπρεπε να περιλαμβάνει και τις ειδικές διατάξεις εναντίον του καθενός γιατρού που κατηγορούνταν ξεχωριστά, ωστόσο και σε περίπτωση που τυχόν συνταχθεί νέο κλητήριο θέσπισμα, η υπόθεση έχει πλέον παραγραφεί, καθώς έχει παρέλθει η πενταετία. Η εισαγγελική πρόταση ήταν να μην ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα (κατηγορητήριο).

Τελικά το δικαστήριο το ακύρωσε και επαναφέρει την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για να προβεί στις δικές της ενέργειες.
Όπως έγινε χθες γνωστό, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου που είχε χειριστεί αρχικά την υπόθεση, την είχε θέσει στο αρχείο, ωστόσο η οικογένεια της εκλιπούσας είχε προσφύγει κατά της εν λόγω απόφασης στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, η οποία και την επανέφερε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, με το σκεπτικό ότι «δεν είχε γίνει αξονική τομογραφία στην 34χρονη σε χρονικό διάστημα 12 ωρών μετά την πρώτη αξονική». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άσκησε εκ νέου διώξεις κατά των έξι γιατρών, για να συζητηθεί τελικά χθες η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και να ακυρωθεί το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με τη Νομολογία του Αρείου Πάγου (απόφαση 261 / 2013 (ΣΤ, Ποινικές), «αν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, λόγω κρίσεως, με παρεμπίπτουσα απόφασή του, ότι είναι άκυρο το επιδοθέν στον κατηγορούμενο κλητήριο θέσπισμα, ακυρώσει το κλητήριο θέσπισμα και μετέπειτα με άλλη οριστική του απόφαση, λόγω ανατροπής της χωρήσασας με την επίδοση αυτού αναστολής της παραγραφής, προχωρήσει στην οριστική παύση της ποινικής δίωξης, γιατί στο μεταξύ παρήλθε ο από τον νόμο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής της αξιόποινης πράξης, ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, έχει δικαίωμα ασκήσεως αναιρέσεως κατά της άνω οριστικής περί παραγραφής αποφάσεως, αλλά και δικαίωμα να συμπροσβάλλει και την ως άνω προπαρασκευαστική περί ακυρώσεως του κλητηρίου θεσπίσματος απόφαση και θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και η απόφαση αυτή από πλευράς ορθής ή εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 321 ΚΠΔ και 113 του ΠΚ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το