Κατηγορίες: Πολιτισμός

Το “Κοινόν των Μαγνήτων” τίμησε τους ευεργέτες της Μαγνησίας

Αφιερωμένη στους ευεργέτες της Μαγνησίας ήταν η φετινή κεντρική εκδήλωσή του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων “Το Κοινόν των Μαγνήτων” που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Βασικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτριος Παντελοδήμος, ο οποίος έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα και σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο. Στην ομιλία ο κ. Παντελοδήμος έθιξε πτυχές της προσφοράς πολλών ευεργετών που αφορούν το μέγεθος και το είδος των κληροδοτημάτων, την αποτελεσματικότητά τους και την απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες.
Οι δωρεές αφορούν ευαγή ιδρύματα, όπως Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικά κέντρα (Λύκειο Ελληνίδων, Μουσείο Ζιώγα, Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα στον Άγ. Γεώργιο Νηλείας, Ίδρυμα Στρεφτάρη, κ.ά.).


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παντελοδήμου αναγνώστηκαν από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την αποδοχή δωρεών, την έκφραση ευχαριστιών και την απόδοση τιμών προς τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Μαρία Σκενδεράνη, Κωστή Γκλαβάνη και Αλέξανδρο Τσιμπούκη. Επίσης αναγνώστηκε επιστολή των Αφών Κυριαζή προς το δήμαρχο Νικ. Γεωργιάδη για το κληροδότημα του αδερφού τους Επαμεινώντα.
Σημειώνεται οτι στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε βραβείο σε αριστούχο μαθητή της Μαγνησίας, που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιο-ατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου σε ένα μουσικό ταξίδι από την κλασική μουσική στον παγκόσμιο κινηματογράφο και το ελληνικό τραγούδι, με τη συνοδεία του Πάνου Γαλανοπούλου στο πιάνο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πανελλήνιες 2024: Την Πέμπτη ξεκινάνε – Δείτε το πρόγραμμα των εξετάσεων

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024, με τους χιλιάδες υποψήφιους να μπαίνουν μετά…

27 Μαΐου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου με κολικό γυναίκα από την Σκιάθο

Μια 43χρονη αλλοδαπή διακομίσθηκε τα μεσάνυχτα από την Σκιάθο στον Βόλο. Ειδικότερα, με μέριμνα του…

27 Μαΐου 2024

Επαναβεβαίωσε πολύπλευρη στήριξη στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο Κων. Χατζηδάκης

Την πολύπλευρη στήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την συνέχιση της προσπάθειας ανάταξης μετά…

27 Μαΐου 2024

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές! Γέμισε το καλάθι σου με προϊόντα βασικής…

27 Μαΐου 2024

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024