Πολιτισμός

Το “Κοινόν των Μαγνήτων” τίμησε τους ευεργέτες της Μαγνησίας

DSC09571

Αφιερωμένη στους ευεργέτες της Μαγνησίας ήταν η φετινή κεντρική εκδήλωσή του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων “Το Κοινόν των Μαγνήτων” που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Βασικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτριος Παντελοδήμος, ο οποίος έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα και σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο. Στην ομιλία ο κ. Παντελοδήμος έθιξε πτυχές της προσφοράς πολλών ευεργετών που αφορούν το μέγεθος και το είδος των κληροδοτημάτων, την αποτελεσματικότητά τους και την απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες.
Οι δωρεές αφορούν ευαγή ιδρύματα, όπως Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικά κέντρα (Λύκειο Ελληνίδων, Μουσείο Ζιώγα, Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα στον Άγ. Γεώργιο Νηλείας, Ίδρυμα Στρεφτάρη, κ.ά.).

DSC09574
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παντελοδήμου αναγνώστηκαν από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την αποδοχή δωρεών, την έκφραση ευχαριστιών και την απόδοση τιμών προς τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Μαρία Σκενδεράνη, Κωστή Γκλαβάνη και Αλέξανδρο Τσιμπούκη. Επίσης αναγνώστηκε επιστολή των Αφών Κυριαζή προς το δήμαρχο Νικ. Γεωργιάδη για το κληροδότημα του αδερφού τους Επαμεινώντα.
Σημειώνεται οτι στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε βραβείο σε αριστούχο μαθητή της Μαγνησίας, που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιο-ατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου σε ένα μουσικό ταξίδι από την κλασική μουσική στον παγκόσμιο κινηματογράφο και το ελληνικό τραγούδι, με τη συνοδεία του Πάνου Γαλανοπούλου στο πιάνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το