Τοπικά

Σημαντική μείωση της δικαστικής δραστηριότητας στον Βόλο

Πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση και συστηματική πλέον λειτουργία του άτυπου συμβουλίου των επιστημονικών φορέων της πόλης, αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων χθες στον χαιρετισμό του, στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας στην «Εξωραϊστική», ο πρόεδρός του Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Ο κ. Στρατηγόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στις τέσσερις βασικές αρχές που καλείται να υπηρετήσει η νέα διοίκηση του Συλλόγου και οι οποίες είναι η αποτελεσματικότητα, η επάρκεια, η αξιοπρέπεια και η κοινωνική ανταποδοτικότητα, καθώς και στη σημαντική μείωση της δικαστικής δραστηριότητας σε επίπεδο Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Βόλου. To Πρωτοδικείο εξέδωσε το 2007 συνολικά (σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες) 7.331 αποφάσεις. Το 2012, ο αριθμός των εν λόγω αποφάσεων ανήλθε στις 3.239, ενώ τέλος, το 2017 συρρικνώθηκε περαιτέρω στις 2.876. Αντίστοιχα, το Ειρηνοδικείο (παρά το γεγονός ότι από το έτος 2011 ενσωματώθηκαν στις αρμοδιότητές του – μεταξύ άλλων – οι αιτήσεις υπαγωγής στον Ν 3869/2010, το μεν 2007 εξέδωσε συνολικά (σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες) 1.959 αποφάσεις, το 2012 3.904 αποφάσεις, ενώ το 2017 ο αριθμός των αποφάσεων συρρικνώθηκε στις 2.325. Από την εφαρμογή ενός μόνο Νόμου (4211/2016) προέκυψε παύση ποινικής δίωξης σε περίπου 4.500 υποθέσεις, αρμοδιότητας των ποινικών σχηματισμών του Πρωτοδικείου Βόλου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ αναφέρθηκε στους στόχους και τη δράση του Συλλόγου, που είναι μεταξύ άλλων:
-H επικείμενη έγκριση Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας.
-Η πρόσφατη υπογραφή Σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα, που ανοίγει τον δρόμο αφενός για την άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής έκδοσης Γραμματίων Προείσπραξης, αφετέρου για την εντός ολίγων μηνών ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
-Η πρόσβαση των δικηγόρων στα εκθέματα του συνόλου των Τμημάτων του Εφετείου Λάρισας, μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.
-Η επικείμενη πρόσβαση των δικηγόρων σε συγκεκριμένες υποδομές του Εφετείου Λάρισας, μέσω μαγνητικών καρτών, που θα διατίθενται από τον Σύλλογο.
-Η πρόσφατη υπογραφή Σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο προγράμματος νομικής βοήθειας σε δικαιούχους ηλικίας έως 35 ετών.
-Η επικείμενη συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
-Η υπό εξέλιξη μελέτη ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας του Συλλόγου.
-Η υπό εξέλιξη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για δημιουργία νέας αξιοπρεπούς και λειτουργικής έδρας του Συλλόγου, στο πλαίσιο αποχώρησής του από το δικαστικό μέγαρο.
-Η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας της προηγούμενης Διοίκησης για την υλοποίηση εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης πινακίων τρεχουσών ποινικών υποθέσεων.

Ακόμη ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε τις εξαιρετικά κακές συνθήκες απονομής δικαιοσύνης που επικρατούν στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, ενώ αναφορά έκανε και σε «μέλη του Συλλόγου που αντιμετωπίζουν προβλήματα από συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης». Τέλος η διοίκηση του ΔΣΒ προγραμματίζει συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις ανάδειξης σημαντικών ζητημάτων, ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου και βοήθειας συλλογικών οντοτήτων, που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, όπως κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το