Τοπικά

Σε τρεις μήνες οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Βόλου για δύο εργαζόμενες που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους

Συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου Τμήμα Εργατικών Διαφορών οι υποθέσεις δύο εργαζομένων, που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους σε βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών της ΒΙΠΕ η πρώτη και σε ιδιωτική κλινική η δεύτερη.

Αν και Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν τετράωρη στάση εργασίας για τον σκοπό αυτό και δεκάδες σωματεία εξέδωσαν ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν και η εικόνα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου δεν ήταν η αναμενόμενη.
Στα Δικαστήρια Βόλου συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές και μέλη σωματείων, για να εκφράσουν τη στήριξη στην εργαζόμενη που έχασε την εργασία της από τη ΒΕΜΕΚΕΠ. Το «παρών» στο Δικαστικό Μέγαρο έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, όπως και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Μονομελές για την υπόθεση της εργαζόμενης στη ΒΕΜΕΚΕΠ, οι δύο πλευρές, τόσο της εργαζομένης, όσο και της εργοδοσίας εξέφρασαν τις απόψεις τους, με τους δικηγόρους της εργαζόμενης να κάνουν λόγο για κάλυψη πάγιων και διαρκών εργασιακών αναγκών, παρ’ ότι εργαζόταν με «μπλοκάκι», ενώ της εργοδοσίας μίλησαν για λήξη της σύμβασης της εργαζόμενης, που απασχολούνταν ως μηχανικός.
Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε τρεις μήνες.
«Κηρύξαμε 4ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας και αυτό έχει να κάνει με όλες τις διώξεις συναδέλφων μας και συνδικαλιστών, που διώκονται για τις δράσεις μέσα στον χώρο εργασίας για τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Παπαδημόπουλος και πρόσθεσε πως «ορθώνουμε το ανάστημά μας σε όποιες κινήσεις υπάρξουν εναντίον των εργαζομένων, που ζητούν τα αυτονόητα, όπως τις καταβολές των χρημάτων τους, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ότι απορρέει από την εργατική νομοθεσία. Οι εκβιασμοί στους χώρους εργασίας δεν θα περάσουν και θα μας βρουν απέναντί τους».
Σχετικά με τη μικρή συμμετοχή εργαζομένων στη στάση εργασίας ο κ. Παπαδημόπουλος σημείωσε πως πολλοί εργαζόμενοι «φυτοζωούν» στους χώρους εργασίας και με τα νέα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να χάνει τέσσερις ώρες μεροκάματο.
Από πλευράς του ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε πως η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας είναι αλληλέγγυα σε κάθε εργαζόμενο, που θέλει να διασφαλίσει τη θέση του. «Δεν θέλουμε να απολυθεί κανένας και εργαζόμαστε όλοι προς την αντίθετη κατεύθυνση για να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και για να μείνουν οι νέοι στη χώρα μας. Σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση και η ανεργία μαστίζει όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τους νέους, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι πρώτιστη προτεραιότητα των πολιτών και περισσότερο των συνδικάτων».
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» αναφέρει:
«Μαζική ανταπόκριση και συμμετοχή υπήρξε από εργαζόμενους στο κάλεσμα δεκάδων σωματείων για συμπαράσταση στην εκδίκαση της αγωγής της Χρυσούλας Τασολάμπρου μέλους της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αντιπροσώπου στην ΠΟΕΜ και το ΕΚΒ από το επιχειρησιακό σωματείο της ΒΕΜΕΚΕΠ, που είχε απολυθεί στις 31 Μάρτη του 2016 από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και διεκδικεί την επαναπρόσληψή της.
Στο πλαίσιο αυτό τόσο το ΕΚΒ, όσο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας.
Βασικός μάρτυρας στο Πρωτοδικείο Βόλου (διαδικασία εργατικών διαφορών) όπου διεξήχθη η δίκη με βάση την αγωγή που έχει καταθέσει η απολυθείσα συνδικαλίστρια, ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Μ. Παπαρήγας και βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Επίσης μάρτυρας υπεράσπισης στην πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής που είχε καταθέσει η ΓΣΕΕ, ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΣΕ, της ΠΟΕΜ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη αποδείχτηκε με ακράδαντα επιχειρήματα και στοιχεία η εξαρτημένη σχέση εργασίας που είχε η συναδέλφισσα Τασολάμπρου, καθώς επίσης και η συνδικαλιστική της δράση για την οποία απολύθηκε.
Η Διοίκηση του Συνδικάτου χαιρετίζει όλους τους μεταλλεργάτες που πήραν μέρος στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στα δικαστήρια, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που με τη μαζική τους συμμετοχή έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην απολυμένη συνδικαλίστρια, απαιτώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις. Να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην αντεργατική πολιτική εργοδοσίας και κυβέρνησης για να μπορέσει η εργατική τάξη να βγει στην αντεπίθεση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το