Τοπικά

Σε τρεις αιώνες ταξίδια στα αστέρια – Στον Βόλο μίλησε χθες ο αστροφυσικός Ν. Πράντζος

Στον Βόλο βρέθηκε χθες ο γνωστός Βολιώτης αστροφυσικός και διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας κ. Νίκος Πράντζος ο οποίος μίλησε στο πρώην γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο».

Η ομιλία του οργανώθηκε με τη συνεργασία του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων το «Κοινόν των Μαγνήτων», του οποίου ο ομιλητής είναι σήμερα πρόεδρος και από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και εντάχθηκε στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας «Αστρονομία για Όλους».
Το αμφιθέατρο γέμισε χθες από τους φίλους της αστρονομίας και το ευρύτερο βολιώτικο κοινό, που έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα τις ομιλίες του τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

Ο κ. Πράντζος ανέφερε πως «ένα από τα προαιώνια όνειρα του ανθρώπου είναι η έξοδος στο Διάστημα και ειδικότερα στα αστέρια. Και η γενιά μας έχει την τύχη να εκπληρώσει τα πρώτα βήματα αυτής της περιπέτειας που άρχισε το 1957 με το Σπούτνικ, πριν 60 ακριβώς χρόνια, και ακολούθησε η προσελήνωση. Βέβαια είναι αλήθεια ότι μετά από αυτές τις επιτυχίες μάλλον κάναμε βήματα προς τα πίσω. Τώρα πότε θα ξαναπάρει μπρος η προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Αν δεν υπάρξει κάποια τεχνολογική ή επιστημονική επανάσταση θα πάρει κάμποσους, ίσως και τρεις αιώνες, για αν ξεκινήσουν τα ταξίδια στα αστέρια. Υπάρχουν σχέδια αλλά χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ασφαλώς αυτό δεν μας εμποδίζει από το να ονειρευόμαστε. Εξάλλου το όνειρο είναι αυτό που δίνει ώθηση στον άνθρωπο για να πραγματοποιήσει πολύ ωραία πράγματα».

Μάλιστα οι ίδιος δήλωσε χαρούμενος που χθες είδε στο αμφιθέατρο φίλους παλιούς, συμμαθητές, συγγενείς, αλλά και αρκετούς νέους που έχουν όρεξη για μάθηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το