Τοπικά

Σε έξι σχολεία του Βόλου τα εκατό προσφυγόπουλα

Στη χαρτογράφηση των σχολείων στον Βόλο, όπου θα φοιτήσουν οι πρόσφυγες από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, της Παιδόπολης και της Μακρινίτσας, προχώρησε χθες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε με τους υπευθύνους για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε Μαγνησία και Βόρεια Ελλάδα.
Στη Μαγνησία οι πρόσφυγες μαθητές ανέρχονται σε 100 και θα φοιτήσουν σε έξι Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επίσης θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, όπου χθες έγινε σύσκεψη των εκπροσώπων φορέων και σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχε ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας κ. Στέφανος Πίος, η συντονίστρια εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων για την Μαγνησία κ. Βασιλειάδου, ο αντίστοιχος συντονιστής για τη Βόρεια Ελλάδα κ. Καλόγηρος και γονείς των προσφυγόπουλων.
Εκτιμάται πως πάνω από 20 παιδιά θα φοιτήσουν στη Δομή Υποδοχής και Ένταξης Προσφύγων στο 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας μέσα σε συγκεκριμένο τμήμα που θα λειτουργεί από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα, θα διαθέτει μόνιμο δάσκαλο, αλλά και δύο καθηγητές ειδικοτήτων.

Παράλληλα αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πέντε σχολεία θα φιλοξενήσουν τους 80 και πλέον πρόσφυγες. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο θα συνεχίσουν να φοιτούν, όσοι ήδη είναι εγγεγραμμένοι. Στο Γυμνάσιο Ιωλκού θα φοιτήσουν μαθητές από τον ξενώνα της «Άρσις» στη Μακρινίτσα και στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας μαθητές από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.
Επίσης στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου θα φοιτήσουν μαθητές από την Παιδόπολη, όπου οι πρόσφυγες είναι υπό την φροντίδα του Ερυθρού Σταυρού και στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας θα φοιτήσουν μαθητές ηλικίας άνω των 15 ετών από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.
Στα σχολεία με πρωινό ωράριο θα υπάρχουν τάξεις υποδοχής για την εντατική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ θα διδάσκονται και μαθηματικά. Ακολούθως οι μαθητές θα μοιράζονται στα τμήματα της Α’ Τάξης.

«Ο νόμος προβλέπει την κατανομή των προσφύγων στα τμήματα των τάξεων, ώστε να είναι καλύτερη η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης που συμπλήρωσε ότι οι οριστικές αποφάσεις για την κατανομή των προσφύγων στα σχολεία είναι θέμα λίγων ημερών. Κριτήρια για την κατανομή τους είναι η χωροταξική γειτνίαση των σχολείων με τους χώρους διαμονής τους, αλλά και η εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης.
Πάντως ο αριθμός των προσφυγόπουλων αναμένεται να ποικίλλει, καθώς κάποιοι μπορεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο των οικογενειακών επανενώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το