Τοπικά

Μαγνησία: Ένας στους τρεις με δωρεάν πρόσβαση στον γιατρό – Σύγχυση και προβληματισμός στους ασφαλισμένους

Σε προβληματισμό και σύγχυση για την ανεύρεση γιατρού, ώστε να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.
Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Αυγούστου. Παρότι η φιλοδοξία του υπουργείου Υγείας ήταν να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού των ασφαλισμένων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και σε κάθε άλλη περιοχή, τελικά μόνο ένα μικρό μέρος φαίνεται να μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση στους οικογενειακούς γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας και των συμβεβλημένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Σημειώνεται πως ο κάθε οικογενειακός γιατρός, δηλαδή παθολόγος ή γενικός γιατρός, μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 2.250 πολίτες.
«Για τον Βόλο έχουμε 24 οικογενειακούς γιατρούς εκ των οποίων οι δεκαπέντε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέγραψαν νέα σύμβαση και άλλοι εννιά ανήκουν στις ΤΟΜΥ και το ΠΕΔΥ. Έτσι συνολικά οι πολίτες που έχουν δωρεάν πρόσβαση είναι 54.000, όταν το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου έχει τουλάχιστον τριπλάσιο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι 100.000 θα απευθυνθούν στον ιδιώτη γιατρό, όπου θα πληρώσουν την επίσκεψη. Η εφαρμογή εδώ και ενάμιση μήνα του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι προβληματική και τα ζητήματα θα πυκνώσουν, όταν θα παρουσιαστούν πιο έντονα οι ασθένειες του χειμώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης.
Επίσης έχουν κάνει νέα σύμβαση και τρεις παιδίατροι, όπου ο καθένας εξυπηρετεί 1.600 παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας σχεδίαζε μέχρι τέλος του χρόνου να έχει λειτουργήσει 239 ΤΟΜΥ που θα τις στελέχωναν 1.195 γιατροί και με 2.800 συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Τελικά οι ΤΟΜΥ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι 100 και οι γιατροί που τις στελεχώνουν ανέρχονται στους 280, ενώ αναμένονται άλλοι 220 γιατροί που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού. Επίσης οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί που προχώρησαν σε νέα σύμβαση, ανέρχονται σε μόλις 625.

Σε σύγχυση

«Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε σύγχυση με το νέο σύστημα που ισχύει από την 1η Αυγούστου. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και δεν γνωρίζουν, πού να απευθυνθούν» δήλωσε ο κ. Τσάμης και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό τον λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προχώρησε σε μια ανακοίνωση με χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος, πώς μπορεί να ενεργήσει».

Ο Ι.Σ.Μ. με ανακοίνωσή του απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού.
«Ερώτηση: Είναι απαραίτητο να δηλώσω οικογενειακό ιατρό, δηλαδή παθολόγο ή γενικό ιατρό για τους ενήλικες και παιδίατρο για τα παιδιά;
Απάντηση: Υποχρεωτικό θα γίνει από 1/1/2019. Για τον νομό Μαγνησίας εκτός από τις ΤΟ.Μ.Υ. και ΠΕΔΥ έχουν προβλεφθεί για ελευθέρους επαγγελματίες ιατρούς, 52 θέσεις για παθολόγους/γενικούς ιατρούς και 12 για παιδιάτρους. Όμως έχουν συμβληθεί μόνο 15 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί και 3 παιδίατροι. Άρα δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί ώστε να τους δηλώσουν οι πολίτες ως οικογενειακούς ιατρούς.
Ερώτηση: Ο ιατρός που είχα, δεν ανήκει στους οικογενειακούς ιατρούς. Μπορώ να τον επισκέπτομαι και να μου γράφει τα φάρμακά μου και τις εξετάσεις μου;
Απάντηση: Ναι. Μπορείτε να τον επισκέπτεστε κανονικά, μπορεί να σας εξετάζει και να συνταγογραφεί τα φάρμακα σας και τα παραπεμπτικά που χρειάζονται π.χ. εξετάσεις αίματος, αξονικές τομογραφίες, κ.τ.λ. που θα κάνετε μέσω ΕΟΠΥΥ. Όμως τη δική του επίσκεψη πρέπει να την πληρωθεί από τον ασφαλισμένο, διότι το υπουργείο Υγείας κατάργησε τις 200 δωρεάν επισκέψεις ανά μήνα, που προβλέπονταν με την προηγούμενη σύμβαση, για τις ειδικότητες των παθολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το