Οικονομία

Σε δύο μέτωπα η μάχη για αύξηση των δημοσίων εσόδων – Σύμμαχοι και εμπόδια

Tο στοίχημα των εσόδων θα προσπαθήσει να κερδίσει από το φθινόπωρο και μετά το υπουργείο Οικονομικών σε μία «μάχη» ιδιαίτερα κρίσιμη. Και αυτό διότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική βαίνει στο τέλος της.
Στην μάχη αυτή όμως, η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Αυτόν που προκύπτει από την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στην χώρα από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί προς την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων.

Αυξημένες δαπάνες λόγω των πυρκαγιών
Ακριβής υπολογισμός αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει και αυτό διότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει καταγραφή των ζημιών και αυτών που χρειάζονται στήριξη.
Ως εκ τούτου, με αυξημένες τις δαπάνες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυξήσει τα έσοδα στο μέτρο του δυνατού. Υψηλές προσδοκίες από το κομμάτι του φόρου εισοδήματος δεν υπάρχουν. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Πηγές από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφέρουν ότι τελικά μόνο το 35% περίπου των φορολογουμένων θα πληρώσουν παραπάνω φόρο. Σήμερα το ποσοστό αυτών που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο είναι στο 31,30%, ενώ αυτοί που έχουν επιστροφή φόρου είναι 17,11%, με το 51, 59% να λαμβάνουν μηδενικά εκκαθαριστικά.
Με δεδομένο ότι αυτοί που υποβάλλουν τελευταίοι τη φορολογική τους δήλωση είναι και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, τότε είναι απόλυτα λογική η εκτίμηση ότι το ποσοστό των χρεωστικών εκκαθαριστικών θα αυξηθεί.

Αυξάνεται η ένταση των ελέγχων
Αυτή είναι η μία πηγή εσόδων. Η άλλη έρχεται από την πλευρά των ελέγχων. Ηδη τα συνεργεία ελέγχου βρίσκονται επί ποδός και πραγματοποιούν ελέγχους με προφανή διττό στόχο. Αφενός να αποτρέψουν την φοροδιαφυγή και αφετέρου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία από τις παραβάσεις που θα διαπιστωθούν.
Και μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στην μάχη για ένα καλύτερο ισολογισμό το 2021, ωστόσο, υπάρχουν και σύμμαχοι. Ένας από αυτούς είναι η καλή πορεία του τουρισμού -πέραν από τις όποιες προβλέψεις.
Αυτό θα φέρει και αύξηση στην κατανάλωση και επιπλέον έσοδα από έμμεσους ή άμεσους φόρους. Βέβαια, αυτό μένει να διατηρηθεί, αφού τα μέτωπα που ανοίγουν καθημερινά είναι πιθανό να αλλάξουν την θετική ρότα που έχει… χαραχτεί.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το