Τοπικά

Σχολή δια Βίου Μάθησης ιδρύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πετράκος-αναπληρωτές πρυτάνεις

Σχολή δια Βίου Μάθησης σχεδιάζει να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο ανοίγματος στην κοινωνία αλλά και αναζήτησης πόρων για την βιωσιμότητά του. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος ο Εσωτερικός Κανονισμός που θα τη συμπεριλαμβάνει και θα οριστεί ο Κοσμήτορας, ο οποίος θα προχωρήσει στην οργάνωσή της, αφού προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το σχέδιο ανακοίνωσε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας, πέραν των προβλημάτων και το σχεδιασμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πλαισιωνόταν από τους αναπληρωτές αντιπρυτάνεις κ.κ. Θανάση Σφουγγάρη, Ζήση Μαμούρη και Βασίλη Μπουρδάκη. Η συνέντευξη δόθηκε στο κτίριο Τσικρίκη, καθώς τα γραφεία της πρυτανείας τελούν υπό κατάληψη!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο μεγαλύτερος ίσως οικονομικός οργανισμός στην περιοχή καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 80 εκ. Ευρώ η οικονομική δραστηριότητα γύρω από τη λειτουργία του με 20 εκ. Ευρώ να ανέρχονται οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας του. Σε αυτό φοιτούν 15.000 φοιτητές, διδάσκουν 450 καθηγητές, απασχολούνται 250 διοικητικοί υπάλληλοι και 1000 ερευνητές, διαθέτει 18 τμήματα σε πέντε πόλεις και προσφέρει 42 μεταπτυχιακά προγράμματα. Αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα υποδομών, περικοπής δαπανών και μειωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα θέματα σίτισης και καθαριότητας απασχολούν έντονα την Πρυτανεία το τελευταίο διάστημα. Αναφορικά με τη σίτιση ο κ. Πρύτανης επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου καθώς το υπάρχων προκαλεί πολλά προβλήματα ενώ τα κονδύλια που διαθέτει το ελληνικό κράτος για τη σίτιση των φοιτητών είναι ελάχιστα και η ποιότητα της διατροφής μέτρια. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αδικίες στο μοίρασμα των καρτών σίτισης κυρίως λόγω των καθυστερήσεων των μεταγραφών αλλά και παρέμβασης του αρμόδιου υπουργείου να προηγηθούν κάποιες ειδικές κοινωνικές κατηγορίες φοιτητών. Επισήμανε ότι πλέον έχουν δοθεί 2000 κάρτες και εκτίμησε ότι σε λίγο θα καλυφθεί το όριο των 2.500 με 3000 που δίδονται κάθε χρόνο.

Αναφορικά με την καθαριότητα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πόροι για πρόσληψη καθαριστριών παρά μόνο μέσα από εργολαβία και διευκρίνισε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια που είχε επιλεγεί το σύστημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με κονδύλια της Επιτροπής Ερευνών,(500.000 ευρώ δόθηκαν στην καθαριότητα για 18 μήνες), δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη 100 διδασκόντων για τις ανάγκες του Τμήματος Ερευνών.

Αναφορικά με τα σχέδια της Πρυτανείας για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ότι στόχος είναι το Πανεπιστήμιο να διεκδικήσει τη θέση του στο διεθνές γίγνεσθαι, με διεθνή μεταπτυχιακά, επέκταση της έρευνας και ως προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων αλλά και εξεύρεσης πόρων. Θα πρέπει να βρεθούν τέλος πόροι για να ολοκληρωθούν οι κτιριακές υποδομές, όπου έχουν σχεδιαστεί και να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία που διαθέτει το Ίδρυμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το