Τοπικά

Σχέδιο προτείνει τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων από την Κάρλα

Σχέδιο για την κτηνοτροφική διαχείριση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αρμόδιους φορείς θα εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας καθώς από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα καταγράφοντας όλες τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κάρλας, προκύπτει ότι υπάρχουν δραστηριότητες ασύμβατες. Συμβατές υπό προϋποθέσεις δραστηριότητες είναι οι κτηνοτροφικές και κάποιες από αυτές τις μονάδες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν για να μην μολύνεται από τη δραστηριότητά τους ο υδροφόρος ορίζοντας.

«Κάναμε μία συγκεντρωτική δουλειά από 2011 μέχρι σήμερα καταγράφοντας τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες που έγιναν στην προστατευόμενη περιοχή. Εμείς οφείλουμε να γνωμοδοτούμε γι’ αυτές τις δραστηριότητες. Από τα στοιχεία προκύπτει ευρεία γκάμα από δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστατευόμενη περιοχή, άλλες είναι ασύμβατες και άλλες συμβατές υπό προϋποθέσεις».
Η κ. Κάγκαλου ανέφερε ότι επιχειρηματική δραστηριότητα παρατηρείται αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα αρχικά, ακολουθούν οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και τέλος η κτηνοτροφική δραστηριότητα περιμετρικά της Κάρλας, η οποία συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία.

«Μας ανησυχεί λίγο ως πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνολική και ολιστική μέριμνα για τα απόβλητα και πως λειτουργούν αυτές οι δραστηριότητες. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο κτηνοτροφικής διαχείρισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο γι’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες αλλιώς θα υπάρξει ζήτημα με την υποβάθμιση της περιοχής», επισήμανε η κ. Κάγκαλου. Επιπλέον τόνισε ότι για κάποιες μονάδες κτηνοτροφικές προτείνεται η μετεγκατάστασή τους γιατί δεν είναι δυνατόν να γειτνιάζουν με τον υδάτινο χώρο. «Σίγουρα οι προστατευόμενες περιοχές δεν είναι μουσειακοί χώροι, όμως σίγουρα δεν μπορούν σε αυτές να λειτουργούν δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον» επισήμανε.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον Φορέα καθώς αν υπάρξει ένα χρηματοδοτικό μέσο, το πρώτο που απαιτείται είναι μία τέτοιου είδους μελέτη, ανέφερε η κ. Κάγκαλου. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τις υδατοκαλλιέργειες όπου ήδη δομείται ένα χωροταξικό σχέδιο. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει για όλες τις δραστηριότητες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές» τόνισε η πρόεδρος του Φορέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το