Τοπικά

Σχέδιο επαναλειτουργίας κλειστών εργοστασίων- Δεν αλλάζουν η στόχευση της ΕΒΕΤΑΜ και η έδρα της “Θ”

Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ Κ. Στουρνάρας
Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ Κ. Στουρνάρας

Σχέδιο επανεκκίνησης κλειστών εργοστασίων ανακοίνωσε χθες, στο περιθώριο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΕΤΑΜ, στα γραφεία της εταιρείας στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου,  ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρ. Ζαφείρης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά εργοστάσια ο γ.γ. Βιομηχανίας ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο πολιτικές στο Υπουργείο. Πρώτον είναι οι αργούσες βιομηχανίες, οι οποίες όμως έχουν αποξενωθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και καταγραφής να επανέλθουν σαν αργούσα περιουσία με νέο επιχειρηματικό σχέδιο, πιθανά και με νέο ιδιοκτήτη και το δεύτερο, η γενική γραμματεία βιομηχανίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των βιομηχανικών επιχειρήσεων, που περίπου είναι 2.500, σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών. Εκεί λοιπόν εφόσον γίνει το ταμείο, από αυτό θα εγκρίνονται σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων αυτών, σε συνεργασία δηλαδή με τους επιχειρηματίες και το ταμείο. Οι εταιρείες θα μπουν σε κάποιο τύπο επιτήρησης, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο και να εξυγιανθούν και μετά, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, θα μπορούν να περάσουν κανονικά πια στην ελεύθερη οικονομία και την αγορά».

Τόσο ο γ.γ. Βιομηχανίας όσο και ο νέος πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ κ. Κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στόχευση της ΕΒΕΤΑΜ. Ο κ. Ζαφείρης απέκλεισε μάλιστα ζήτημα μεταφοράς της έδρας της.

Το νέο ΔΣ της ΕΒΕΤΑΜ αποτελείται επίσης από τους κ.κ. Μυρτώ Ζαφειροπούλου, συνταξιούχο, Ι. Μαρίνο χημικό μηχανικό, Γρ. Χαϊδεμενόπουλο μηχανολόγο μηχανικό και Ευστ. Νικηφόρου ηλ. μηχανικό.

Ο γ.γ. Βιομηχανίας Στρ. Ζαφείρης
Ο γ.γ. Βιομηχανίας Στρ. Ζαφείρης

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ακόμη ότι «στις ελληνικές βιομηχανίες, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν αναπτυχθεί ερευνητικά τμήματα, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν. Άρα η πολιτική είναι, πρώτο να υπάρξει συνεργασία των μικρών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να λειτουργούν σαν μεγαλύτερα μεγέθη και το δεύτερο είναι, το πάντρεμα της έρευνας και της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις, εκεί που παράγεται έρευνα και καινοτομία. Δηλαδή ή σε επιχειρήσεις σαν την ΕΒΕΤΑΜ, που υποστηρίζουν την βιομηχανία ή ακόμη και σε κρατικές δομές, άλλου είδους ερευνητικά ινστιτούτα κλπ, τα οποία είναι σε πανεπιστήμια μέσα».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ», γιατί αποκλείστηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το νέο ΔΣ, ο κ. Ζαφείρης δήλωσε: «Δεν αποκλείστηκε κανείς από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΕΤΑΜ. Το ΔΣ έγινε με βάση το καταστατικό. Ρίξαμε μεγάλο βάρος στο να εκπροσωπείται στο ΔΣ η βιομηχανία… Δεν είδαμε το τοπικό χαρακτηριστικό, αλλά το κλαδικό. Να συμμετέχει ενεργά η βιομηχανία και τα μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν βιομηχανικούς κλάδους, είναι το μέγιστο σε σχέση με άλλες συγκροτήσεις». Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας ο κ. Ζαφείρης δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Τα δεδομένα είναι αυτά. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα, εδώ θα μείνει η έδρα και ελπίζουμε να αναπτυχθούν πολλά κέντρα και πολλά παραρτήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ  Κ. Στουρνάρας, που επί 23 χρόνια ήταν γενικός διευθυντής στην ΕΚΕΠΥ, που απορροφήθηκε από την ΕΒΕΤΑΜ τόνισε μεταξύ άλλων πως «η στόχευση της εταιρείας στο θέμα της πιστοποίησης δεν θα αλλάξει. Ίσα ίσα θα κοιτάξουμε να το βελτιώσουμε και να το εντείνουμε. Οι προοπτικές που ανοίγονται, είναι μεγάλες. Μαθαίνω τώρα ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κίνα και αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση και η παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για την ΕΒΕΤΑΜ.  Είναι χωρίς βάση οι ανησυχίες των εργαζομένων.  Δεν ξέρω γιατί  υπάρχει αυτή η ανησυχία. Δεν απειλείται η στρατηγική της επιχείρησης, παραμένει όπως ήταν μέχρι σήμερα».

Ο πρόεδρος του Σωματείου  Εργαζομένων στην ΕΒΕΤΑΜ Βασ. Πισιώτης δήλωσε πως «έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις στον γ.γ. τον κ. Ζαφείρη, εγγράφως. Απλά έχουμε προβληματιστεί πολύ με ένα δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, αλλά και σε μεγάλο σάιτ των Αθηνών, που αφορά την πιστοποίηση και επειδή λειτουργούμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είμαστε καθημερινά στον ανταγωνισμό, θεωρούμε ότι η εταιρία έχει κάνει ένα καλό μπραντ νέιμ και είναι και το αίμα που ρέει στην εταιρία από χρήματα. Γιατί η εταιρία δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η ανησυχία μας είναι να μην γυρίσουμε στο παλιό μοντέλο του ’86. Έρευνα θεωρώ ότι μπορούν να κάνουν τα Πανεπιστήμια. Δεν θα το αρνηθούμε, αλλά αυτό δεν αποκλείει την πιστοποίηση. Θέλω επίσης να τονίσω ότι έδρα της εταιρίας είναι ο Βόλος και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για μας. Δώσαμε μεγάλο αγώνα και είναι δύσκολο να κρατηθεί μια εταιρεία στην περιφέρεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το