Τοπικά

Σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων στο Δήμο Βόλου – Μέτρα και έργα ύδρευσης-άρδευσης “Θ”

ΝΕΡΟ

Η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε σχέδιο διαχείρισης (master plan) υδατικών πόρων Δήμου Βόλου με μελέτη που θα περιλαμβάνει μέτρα και έργα ορθολογικής – αποδοτικής διαχείρισης για ύδρευση – άρδευση. Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων από τις δημοτικές ενότητες είναι περιορισμένη και το σχέδιο θα περιλάβει μια ενιαία λεκάνη. Η μελέτη θα πρέπει να κατατεθεί σε δύο χρόνια και θα κοστίσει 596.475,00 ευρώ.
Η μελέτη θα αφορά σχεδιασμό σε ενιαία λεκάνη απορροής. Το σχέδιο λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας εγκρίθηκε και περιλαμβάνει την περιοχή ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ που είναι τα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης».
Η ποιότητα πόσιμου νερού πρέπει να προστατευθεί προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο επεξεργασίας καθαρισμού. Η υποχρέωση αυτή απαιτεί την υιοθέτηση μέτρων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Νόμου.
Η γενική απαίτηση του Νόμου είναι ο προσδιορισμός των υδάτινων σωμάτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την ανθρώπινη κατανάλωση. Η απαίτηση ισχύει και για τα επιφανειακά και για τα υπόγεια νερά, όπου οι ποσότητες που απολαμβάνονται υπερβαίνουν τα 10 m3/ημ. Ο Νόμος απαιτεί επίσης:
Τον έλεγχο των πηγών ύδατος που παρέχουν άνω των 100 m3/ημ.
Η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης των υδατικών πόρων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών και απαιτήσεων του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΜΒ έχει αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των αναγκαίων τεχνικών έργων άρδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, γεγονός που επιτάσσει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων που αξιοποιούνται για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Επιπλέον, ανεξάρτητα από την ανάγκη ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών και την αύξηση των πληθυσμιακών μεγεθών του Δήμου, η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό ισοζύγιο των επί μέρους δημοτικών ενοτήτων λόγω της περιορισμένης αξιοποίησης των υφιστάμενων υδατικών πόρων, η ύπαρξη ανεκμετάλλευτων πηγών υδροληψίας, οι υφιστάμενες χρήσεις γης και τα επί μέρους χαρακτηριστικά ανάπτυξης των περιοχών του Δήμου Βόλου, η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πηγών με περιορισμό των απωλειών στο δίκτυο μεταφοράς και η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των μελλοντικών υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, αναδεικνύει την κρισιμότητα εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχειριστικών παρεμβάσεων, το οποίο καταγράφοντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και τα υδατικά ισοζύγια σε επίπεδο Δήμου, θα επιχειρήσει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κάλυψης των υδατικών αναγκών του Δήμου Βόλου, με πρόβλεψη αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών.
Η μελέτη θα εκπονηθεί σε τέσσερις φάσεις:
Α’ Φάση – Συλλογή και καταγραφή πρωτογενών δεδομένων, συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων υφιστάμενων μελετών και υλοποίηση συστήματος διαχείρισης υδατικών πόρων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) και βάσεων δεδομένων.
Β’ Φάση – Επεξεργασία υπαρχόντων γεωλογικών, υδρολογικών και ποιοτικών δεδομένων για τον προσδιορισμό υδρολογικών ή/και υδρογεωλογικών λεκανών απορροής και εκτίμηση του υδατικού τους ισοζυγίου. Επεξεργασία δεδομένων ζήτησης νερού για αστικές, τουριστικές, αρδευτικές και βιομηχανικές χρήσεις ύδατος και εκτίμηση ισοζυγίων προσφοράς και ζήτησης.
Γ’ Φάση – Προσδιορισμός έργων και μέτρων αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων. Διαμόρφωση και αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων έργων.
Δ’ Φάση – Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση – Οριστικοποίηση Master Plan.
Ο Φάκελος του Έργου εξετάστηκε κι εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο.
Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης είναι δύο έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο καθαρός μελετητικός χρόνος για τις επιμέρους φάσεις της σύμβασης ορίζονται ως εξής:
Α’ Φάση: 4 μήνες.
Β’ Φάση: 4 μήνες.
Γ’ Φάση: 6 μήνες.
Δ’ Φάση: 3 μήνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το