Τοπικά

Σχέδιο «Δάρδανος» στον Δήμο Βόλου για έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρικών φαινομένων

Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έρχονται προς έγκριση το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων με την ονομασία «Δάρδανος» αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας χιονοπτώσεων και παγετού για την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με την εισήγηση, στο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δάρδανος» ο δήμαρχος έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας. Προΐσταται ως πρόεδρος και έχει την ευθύνη συντονισμού του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) πολιτικής Προστασίας, το οποίο και συγκαλείται κάθε φορά με πρωτοβουλία του. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδιο για τη διατύπωση εισηγήσεων σχεδιασμού, τον συντονισμό δράσεων για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της καταστροφής, καθώς και του έργου αποκατάστασης των ζημιών, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, με δυνατότητα συνέχισης της συνεδρίασης και με τους οριζόμενους, από τους μετέχοντες, αναπληρωτές τους. Μέσω αυτού του οργάνου εξασφαλίζεται η έγκαιρη συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων και καταστροφών που αφορούν τα όρια ευθύνης του Δήμου, καθώς και η οργανωμένη αντίδραση και κινητοποίηση των πολιτών. Παράλληλα συγκροτούνται ομάδες εκτάκτων αναγκών. Μέλη τους είναι υπάλληλοι όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Οι πληροφορίες για την πρόγνωση του καιρού λαμβάνονται από την Ε.Μ.Υ. και το Μετεωρολογικό Κέντρο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Στις εκτεταμένες βροχοπτώσεις με χαρακτηριστική ένταση και διάρκεια, τίθεται σε ετοιμότητα το προσωπικό, χωρίς ωράριο και τυπικές βάρδιες, και ολόκληρος ο διατιθέμενος μηχανικός εξοπλισμός, δημοτικά και ιδιωτικά μηχανήματα, ενώ, σε ακραίες περιπτώσεις, προβλέπεται η ενεργοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας χιονοπτώσεων και παγετού η περιοχή κάλυψης αυτού του σχεδίου είναι όλο το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου, ανά οδικό τμήμα, με τους υπεύθυνους κατά οδικό τμήμα υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Η προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνεται στις πλέον σημαντικές για την οικονομία της περιοχής επαρχιακές οδούς. Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου, σε περιπτώσεις εξαιρετικών χιονοπτώσεων και εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη ενίσχυσης του αποχιονιστικού δυναμικού του οδικού άξονα, θα γίνεται από μηχανήματα και ιδιωτών. Όπως προκύπτει από την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η κατάσταση αντιμετωπίζεται αρκετά ικανοποιητικά, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την εμπειρία του προσωπικού της Υπηρεσίας. Επισημαίνεται, επίσης, η παρατηρούμενη, κατά τα τελευταία χρόνια, αύξηση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, στο υπόψη οδικό τμήμα, που, συνδυαζόμενη με τις μεγάλες κλίσεις και επικλίσεις και τη στενότητα του οδοστρώματος, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης εκτροπών και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η διασφάλιση της προβλεπόμενης από τον ισχύοντα Κ.Ο.Κ. υποχρεωτικής χρήσης των αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα πλέον κρίσιμα σημεία στο Δήμο, όπου η πιθανότητα εκδήλωσης προβλημάτων είναι αυξημένη, είναι τα ακόλουθα: Βόλος – Άνω Βόλος – Πορταριά – Μακρινίτσα – Μελισσάτικα – Γλαφυρές – Παλιούρι – Σέσκλο – Αγ. Λαυρέντιος – Λεχώνια – Δράκεια – Αγριά.
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για τον αποχιονισμό και την αντιμετώπιση των παγετών και να πάρουν τα καταλληλότερα μέτρα με προτεραιοποίηση των οδικών αξόνων ως προς την επέμβαση σε περιπτώσεις αδυναμίας συνολικής αντιμετώπισης προβλημάτων λόγω εκτεταμένων χιονοπτώσεων και παγετού. Θα δοθεί επίσης προτεραιότητα κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας των δρόμων που οδηγούν σε περιοχές όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, το λιμάνι, σχολικά συγκροτήματα, καθώς και κτήρια υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ομαλής ζωής των κατοίκων αλλά και σε οδούς κυκλοφορίας των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το