Κόσμος

Ρωσία: Συγκλονίζει λιποτάκτης πρώην μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ – «Πυροβολούσαν όσους δεν ήθελαν να πολεμήσουν»

Λιποτάκτης έγινε ο Αντρέι Μεντβέντεφ, πρώην μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ, εξαιτίας της βαρβαρότητας που είδε να εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Ο Μεντβέντεφ μίλησε στο CNN για την εμπειρία του.

«Οι μαχητές της Βάγκνερ συχνά στέλνονταν στη μάχη με ελάχιστη καθοδήγηση και η μεταχείριση των απρόθυμων νεοσύλλεκτων από την εταιρεία ήταν ανελέητη», σημείωσε ο ίδιος από το Όσλο όπου βρίσκεται, αιτών άσυλο από τη Νορβηγία, της οποίας τα σύνορα πέρασε από τη Ρωσία. Ο Μεντβέντεφ ισχυρίζεται ότι, «συγκέντρωναν όσους δεν ήθελαν να πολεμήσουν και τους πυροβολούσαν μπροστά στους νεοφερμένους».

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, στο παρελθόν έχει υπηρετήσει στον ρωσικό στρατό, ενώ στην ομάδα Βάγκνερ εντάχθηκε ως εθελοντής. Λιγότερο από 10 μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, τον Ιούλιο του 2022, πέρασε στην Ουκρανία, υπηρετώντας κοντά στην Μπαχμούτ. Η ομάδα Βάγκνερ έχει αναδειχθεί σε βασικό παράγοντα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πράξεις του στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο αποκάλυψε ότι, «δεν υπήρχαν καθόλου πραγματικές τακτικές. Παίρναμε απλώς εντολές για τη θέση του αντιπάλου. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες εντολές για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθούμε. Απλά σχεδιάζαμε πώς θα το κάναμε, βήμα προς βήμα. Ποιος θα άνοιγε πυρ, τι είδους βάρδιες θα είχαμε… Το πώς θα γινόταν πώς θα εξελισσόταν αυτό ήταν το πρόβλημά μας».

«Τροφή για κανόνια τα στρατεύματα»

Ήδη, από την έκτη ημέρα της ανάπτυξής στου στην Ουκρανία, ο ίδιος γνώριζε ότι δεν ήθελε να επιστρέψει για μία ακόμα περιοδεία. Ο λόγος ήταν ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια τα στρατεύματα να μετατρέπονται σε «τροφή για κανόνια». «Υπήρχαν περισσότερα πτώματα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έρχονταν. Στο τέλος είχα πολλούς ανθρώπους υπό τις διαταγές μου. Δεν μπορούσα να μετρήσω πόσους. Ήταν σε συνεχή κυκλοφορία. Νεκρά σώματα, περισσότεροι αιχμάλωτοι, περισσότερα νεκρά σώματα, περισσότεροι αιχμάλωτοι», σημείωσε ενώ αποκάλυψε ότι, ομάδες υπεράσπισης έλεγαν ότι οι κρατούμενοι που κατατάχθηκαν είπαν στις οικογένειές τους ότι θα έπαιρναν αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων ρουβλίων (71.000 δολαρίων), στην περίπτωση θανάτου στον πόλεμο, στην πραγματικότητα, όμως, «κανείς δεν ήθελε να πληρώσει αυτά τα χρήματα». Ο Μεντβέντεφ εξήγησε ότι, πολλοί από τους Ρώσους που σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία, «απλώς κηρύχθηκαν αγνοούμενοι».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με το αμερικανικό μέσο και ο ίδιος συγκινούνταν όταν αναφερόταν στο θάρρος που είδε και από τις δύο πλευρές των ανθρώπων που πολεμούν. Ο λόγος που τώρα μοιράζεται την ιστορία του, είναι προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αργά ή γρήγορα η προπαγάνδα στη Ρωσία θα σταματήσει να λειτουργεί, ο λαός θα ξεσηκωθεί και όλοι οι ηγέτες μας …θα είναι προς πώληση και θα αναδειχθεί ένας νέος ηγέτης», τόνισε ενώ, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται για τη ζωή του, μετά τη δολοφονία ενός άλλου λιποτάκτη της Βάγκνερ, του Γιεβγκένι Νούζιν, ο οποίος δέχθηκε σε ζωντανή μετάδοση επίθεση με βαριοπούλα, απάντησε ότι, το φρικιαστικό αυτό περιστατικό ήταν ακριβώς ο λόγος που ενθαρρύνθηκε να φύγει. «Θα έλεγα απλώς ότι με έκανε πιο τολμηρό, πιο αποφασισμένο να φύγω», υπογράμμισε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το