Τοπικά

Ρευματοκλοπές και από άτομα υπεράνω υποψίας – 13 περιπτώσεις κάθε μήνα στη Μαγνησία 

Με τη φράση «όλοι οι τσιγγάνοι κλέβουν ρεύμα εκεί», ένας 38χρονος Ρομά παρουσίασε χθες στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, την εικόνα του τι συμβαίνει στον οικισμό του Αλιβερίου Ν. Ιωνίας με τις ρευματοκλοπές.

Ο 38χρονος συνελήφθη χθες στις 8.30’ το πρωί, στη διάρκεια ελέγχου που διενήργησε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, με τη συνοδεία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, στη συνοικία Αλιβερίου, να κλέβει ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, έχοντας ρίξει αυτοσχέδιο γάντζο και συνδέοντας ακατάλληλα καλώδια με το λυόμενο σπίτι του…
«Έβαλα μια μπαλαντέζα για να κλέψω ρεύμα για μια μέρα, για να δουν τα παιδιά μου τηλεόραση», δήλωσε ενώπιον του δικαστή ο 38χρονος, που είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε κοριτσιών…

Ωστόσο υπέπεσε σε αντιφάσεις, όταν ρωτήθηκε τόσο από την δικαστή όσο και από τον εισαγγελέα, που διαμένει το τελευταίο διάστημα, λέγοντας πως φιλοξενείται από τη μητέρα του στον Αλμυρό, αλλά είχε έρθει στον Βόλο για μια μέρα, για το επίδομα… Πάντως ομολόγησε τη ρευματοκλοπή.
Το Αυτόφωρο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα μηχανικό του ΔΕΔΔΗΕ, ο καταδικασθείς υπολογίζεται πως έκανε ρευματοκλοπή από το 2009, οπότε και είχε διακόψει την ηλεκτροδότησή του και το ποσό ενέργειας που φέρεται να είχε κλέψει, αποτιμάται στις 4.800 ευρώ.

Ο μηχανικός-μάρτυρας του ΔΕΔΔΗΕ επισήμανε την επικινδυνότητα των παράνομων συνδέσεων και των ρευματοκλοπών.
Χθες εξάλλου συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου ακόμη ένας Ρομά, 22 χρόνων, για ρευματοκλοπή. Ο 22χρονος προσήχθη κι αυτός ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, απ’ όπου ζήτησε και έλαβε αναβολή και θα δικαστεί σήμερα. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι ο 22χρονος τα τελευταία τρία χρόνια έχει κλέψει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 7.000 ευρώ.

Οι ρευματοκλοπές οργιάζουν στους οικισμούς των Ρομά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ κάθε δύο ημέρες έχουμε μία ρευματοκλοπή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης. Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση εντοπίζονται 12-13 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που σημαίνει ότι ετησίως οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής μπορεί να φθάνουν και τις 140-150 στη Μαγνησία…

Το μέγεθος της ρευματοκλοπής στη Μαγνησία είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που εντοπίζεται από τα συνεργεία ελέγχου, τόσο τα ιδιωτικά όσο και της επιχείρησης. Μάλιστα το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε κοινωνικές τάξεις, που δεν φανταζόμασταν παλαιότερα, ότι θα έκαναν ρευματοκλοπή, όπως σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ακόμη και επιχειρηματίες…
Πάντως η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές.

Οι παραβάτες σκαρφίζονται διάφορα τερτίπια, προκειμένου να κλέψουν ρεύμα και πρόθυμοι ηλεκτρολόγοι καλούνται να υλοποιήσουν τις παραβάσεις έναντι αμοιβής, που κυμαίνεται από 50 μέχρι και 200 ευρώ… Μεταξύ άλλων άγκιστρα, που τα ρίχνουν πάνω από εναέρια καλώδια, ειδικά λαμάκια, σπρέι, ακόμη και μαγνήτες χρησιμοποιούνται, για να «παγώνουν» τους μετρητές… Συνήθως χρησιμοποιούν την επιβράδυνση της ροής του μετρητή, με αφαίρεση εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι ενδείξεις. Ο μετρητής δουλεύει και καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Επίσης συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ. Ψεκάζουν τις επαφές με ειδικό σπρέι ψύξης, ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές. Ακόμη τοποθετούν μαγνήτες, που ακινητοποιούν τη ροδέλα του μετρητή. Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το