Τοπικά

Κίνδυνος να αδειάσουν από γιατρούς οι κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου 

Ορατός είναι ο κίνδυνος να αδειάσουν οι κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου από γιατρούς, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που για τους περισσότερους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Στο Νοσοκομείο Βόλου εργάζονται αυτή τη στιγμή κοντά στους 25 επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και καλύπτουν σημαντικά κενά.
Τώρα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος οι Κλινικές να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης γιατρών εξαιτίας της επερχόμενης μη παράτασής των συμβάσεων.
Από τους 25 επικουρικούς γιατρούς υπάρχουν οκτώ που οι συμβάσεις τους λήγουν το καλοκαίρι και των υπολοίπων τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Ν. Χαυτούρας επισήμανε πως «η υποχρηματοδότησης της Υγείας οδηγεί στη διάλυση των δομών και την αποχώρηση γιατρών που είναι πολύ απαραίτητοι».

Πανελλαδικά την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί, όταν μάλιστα τα κενά των ειδικευομένων γιατρών ανέρχονται στα 6.500. Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει την πρόσληψη 2.760 γιατρών.

Ωστόσο το σύνηθες πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην πρόσληψη των γιατρών, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, όταν τα κενά είναι χιλιάδες και οι ανάγκες πολλές.
Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν ζητώντας μεταξύ άλλων μόνιμους διορισμούς.

Στο Νοσοκομείο Βόλου σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς έχουν η Παιδιατρική, Οφθαλμολογική, αλλά και το Ογκολογικό, όπου εδώ και καιρό έχει εγκριθεί δεύτερη θέση μόνιμου γιατρού, αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η πρόσληψη.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε νέα κριτήρια πρόσληψης μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, όπου μπαίνει πλέον και η συνέντευξη η οποία θα έχει δύο φάσεις, η μία που θα αναφέρεται στην επαγγελματική του εμπειρία και η άλλη στην προσωπικότητα του υποψηφίου.

Η σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιώτες γιατρούς για να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι και προχθές το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ενημέρωνε τους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους για τους όρους των συμβάσεων.
Στους γιατρούς επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς εκτιμούν ότι οι όροι είναι «απαξιωτικοί». Το μεγαλύτερο δίλημμα το αντιμετωπίζουν αυτοί που ήδη έχουν σύμβαση και σκέπτονται να μην κάνουν ανανέωση, καθώς θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει οικονομικά, ενώ και λειτουργικά το σύστημα μπορεί να μην έχει τα αποτελέσματα που θέλει το υπουργείο Υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το