Οικονομία

Ρεκόρ για τις 100 δόσεις: 40.000 οφειλέτες έχουν ζητήσει να ρυθμίσουν 500 εκατ.

doseis

Ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα «Καθημερινή», περίπου 40.000 οφειλέτες του Δημοσίου έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή χρεών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Από τους ανωτέρω οφειλέτες το 30% περίπου προέρχεται από τις προηγούμενες ρυθμίσεις και συγκεκριμένα περίπου 12.000 μετακόμισαν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των οφειλετών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου, όχι όμως και της τρόικας. Αν και τα στοιχεία των πέντε πρώτων ημερών δείχνουν δυναμική και είναι πλέον διακριτή η πρόθεση των οφειλετών να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ωστόσο οι πιστωτές της χώρας ζητούν αλλαγές στον νόμο. Μεταξύ άλλων ζητούν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι ήδη υπάγονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις (Τελευταίας Ευκαιρίας και Πάγια Ρύθμιση). Πάντως, αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες πως οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των οφειλών είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγές.

Πώς θα υποβληθεί η αίτηση

Με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ο υπόχρεος εισέρχεται στον λογαριασμό του στο Taxisnet και συγκεκριμένα: «Εφαρμογές Taxis». Στην ένδειξη «Ρύθμιση Οφειλών» ο οφειλέτης επιλέγει τον τύπο ρύθμισης Ρ3 και στη συνέχεια «Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

1ο βήμα: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή νέας», εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Εμφανίζεται το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση και συγκεκριμένα το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία αίτησης.

2ο βήμα: Σε πίνακα εμφανίζονται το ποσοστό της έκπτωσης, το ποσό της έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό, ο μέγιστος αριθμός δόσεων, το ποσό της δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει το πρόγραμμα ρύθμισης δόσεων στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί και να κάνει κλικ πάνω στον αριθμό των δόσεων. Αμέσως εμφανίζεται το ποσό της μηνιαίας δόσης και το συνολικό πληρωτέο ποσό.

3ο βήμα: Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η αίτηση «ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014», όπου τα στοιχεία του οφειλέτη είναι προσυμπληρωμένα. Με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης δηλώνει ότι έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις.

Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση, το σύστημα δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης πριν ρυθμίσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή εξοφλήσει τις εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται το μήνυμα «έχετε ληξιπρόθεσμες ατομικές οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση. Προκειμένου να τηρηθεί η ρύθμιση την οποία ζητάτε, θα πρέπει να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμότητές σας».

Πληρωμή δόσεων

Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Οι δόσεις εξοφλούνται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ μέσω Ταυτότητας Οφειλής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Η καταβολή της οφειλής δύναται να πραγματοποιείται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης.

Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός τριών εργάσιμων ημερών, τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ταυτότητα οφειλής εντός τριών εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

Οι οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση, για να έχουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα ρύθμιση (έκπτωση προσαυξήσεων 20% έως και 100%, μείωση επιτοκίου στο 4,56%) και να έχουν την έξτρα έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν. 4152/2013». Στην περίπτωση αυτή θα επιλέξουν τον τύπο της Ρύθμισης με κωδικό Ρ4.

Ποιοι εντάσσονται, ποιοι μένουν εκτός

  • Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση:

– Υποχρεωτικά: υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

– Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη:

α) Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

β) Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

– Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

  • Εκτός ρύθμισης θα βγαίνουν, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, οι οφειλέτες αν:

α) Δεν είναι φορολογικά ενήμεροι από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

β) Δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης.

γ) Δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης.

δ) Δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες.

ε) Εχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.

πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το